Ana sayfa Haber Pera Müzesi’nde Jean-Pierre Melville Programı

Pera Müzesi’nde Jean-Pierre Melville Programı

771
0


Pera Film, Fransız Kültür Merkezi işbirliğiyle 16 – 27 Şubat 2011 tarihleri arasında Fransız yönetmen Jean-Pierre Melville’in 1947-1970 tarihli filmlerinden oluşan “Gangsterler Kralı” programını sunuyor. Günümüzde özellikle 1960’lara ait karanlık ve espaslı gangster filmleriyle anılmakla birlikte, Fransız sinemacı Jean-Pierre Melville’in savaş dramlarından psikoseksüel karakter incelemelerine ve Jean Cocteau ile işbirliğine uzanan kariyeri şaşırtıcı bir çeşitlilik içerir. Pera Film programında gösterilecek filmler arasında: Denizin Sessizliği, Les Enfants Terribles, Unutulmazlar, Gölgeler Ordusu, Kızıl Çember ve belgesel Kod Adı Melville yer alıyor.

Yapımcı Raphaël Millet, 26 Şubat Cumartesi günü saat 16:00’daki Kod Adı Melville belgeselinin ardından, Jean-Pierre Melville üzerine bir konferans verecek.

Programda 5 kurmaca, 1 belgesel film yer alıyor:

Melville’in ilk filmi Denizin Sessizliği, 1942’de Fransa’nın Naziler tarafından işgali sırasında gizlice yazılıp dağıtılan aynı adlı romandan uyarlanmış. Melville’in uyarlaması, işgal altındaki Fransa’da geçer ve yaşlı bir adam ile yeğeninin evine yerleştirilen Alman subay Werner von Ebrennac’ı konu alır.

Les Enfants Terribles, Melville’in ikinci filmi, Fransız sinemacıları ciddi olarak etkileyen Melville’e, ülkesinin stüdyo sistemi dışında da harikalar yaratabilen bağımsız bir yönetmen olarak ün kazandırır. Film, senaryo aşamasında da Melville’le birlikte çalışan şair ve sinemacı Jean Cocteau’nun 1929 tarihli romanını temel alır.

Unutulmazlar karmaşık ve karamsar bir gerilim filmi; kaderin cilvesi sonucu yolları kesişen iki adamın ilişkisini anlatır. Etkileyici yönetmen Melville’den sadakat ve ihanete dair göz kamaştırıcı bir Fransız kara filmi.

Fransız Direnişi üzerine Gölgeler Ordusu Melville’in en öznel filmi olarak kabul edilen bir başyapıt; Lino Ventura, Paul Meurisse, Jean-Pierre Cassel ve müthiş oyuncu Simone Signoret’nin, Hitler rejimine karşı, onur konusundaki düşüncelerini sorgulayarak mücadele etmeye çalışan gözüpek yeraltı savaşçılarını canlandırdıkları sürükleyici bir atmosfer filmi.

Kızıl Çember filminde usta hırsız Corey hapishaneden yeni çıkmıştır. Fakat yasalara saygılı bir özgürlüğün tadını çıkarmak yerine, namlı bir kaçak ile alkolik eski bir polisin peşine takılıp yeniden suçun karanlık dünyasına adım atar. Onurlu anti kahramanlar, ortamı “cool” bir atmosfer yaratan sinematografi ve nefes kesici görüntüleri bir araya getiren film ile Melville polisiye filmlerin başyapıtlarından birine imza atıyor.

Yönetmenin 1973’teki ölümünün ardından, hatta 1971’de, hala hayattayken yapılmış belgeselden bu yana hazırlanan ilk film olan Kod Adı Melville, bazı TV programlarından, yönetmenin evinden, film stüdyosundan ve filmlerin setlerinden Melville’e ait arşiv görüntüleri içeriyor. Ayrıca yönetmeni tanıyan ve onunla birlikte çalışma fırsatı bulmuş ünlüleri, yönetmenden etkilenmiş sinemacıları, 2008 yılında yapılmış röportajları ve Melville’in filmlerinden parçaları da bir araya getiriyor.

GÖSTERİM PROGRAMI / SCREENING SCHEDULE

16 – 27 Şubat / February 2011

16 Çarşamba / Wednesday
19:00 Denizin Sessizliği / Le Silence de La Mer

18 Cuma / Friday
19:00 Les Enfants Terribles

19 Cumartesi / Saturday
19:00 Unutulmazlar / Le Doulos

20 Pazar / Sunday
15:00 Gölgeler Ordusu / L’Armee des Ombres
18:00 Kızıl Çember / Le Cercle Rouge

23 Çarşamba / Wednesday
17:00 Kod Adı Melville / Code Name Melville
19:00 Les Enfants Terribles

25 Cuma / Friday
17:00 Kod Adı Melville / Code Name Melville
19:00 Kızıl Çember / Le Cercle Rouge

26 Cumartesi / Saturday
14:00 Denizin Sessizliği / Le Silence de La Mer
16:00 Kod Adı Melville / Code Name Melville
17:30 Konferans / Conference
19:00 Gölgeler Ordusu / L’Armee des Ombres

27 Pazar / Sunday
13:00 Kod Adı Melville / Code Name Melville
15:00 Unutulmazlar / Le Doulos
17:00 Kod Adı Melville / Code Name Melville

Önceki makaleGoya Ödülleri İçin Adaylar Açıklandı
Sonraki makaleİstanbul Modern’den Kanada Sineması Seçkisi
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here