Ana sayfa Haber İstanbul Modern’de Olivier Assayas Filmleri

İstanbul Modern’de Olivier Assayas Filmleri

1689
2


İstanbul Modern Sinema, Fransa Büyükelçiliği ile işbirliğiyle, 5-15 Mayıs tarihlerinde bugüne kadar birbirinden farklı türlerde filmlere imza atan Fransız sinemasının renkli ‘auteur’lerinden, Olivier Assayas’ın filmlerinden bir seçki sunuyor. Altı filmlik bu seçki, dönem filmi Kader Ortakları’ndan gerçeküstü bir kara film örneği Demonlover’a, tipik bir Fransız usulü ilişki filmi Yaz Saati’nden güçlü bir karakter incelemesi olan Sil Baştan’a kadar uzanıyor. Yönetmenin her birini ince bir ustalıkla ele aldığı bu filmlerin son örneği olan esrarengiz bir terörist üzerine başyapıtı Carlos da gösterime sunulacak.

Carlos
Oyuncular: Édgar Ramírez, Alexander Scheer, Alejandro Arroyo / 2010 / 35 mm / 165’

Geçtiğimiz yıl Cannes’da dünya prömiyeri yapılan film, Ilich Ramirez Sanchez ya da bilinen adıyla Çakal Carlos üzerinden uluslararası bir gerillanın öyküsünü anlatıyor. Soğuk savaş günlerinin meşum teröristi, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi’nden Japon Kızıl Ordu Fraksiyonu’na 1970’lerle 80’lerin uluslararası terörizm ağının merkezi… Venezuela’daki eylemcilik günlerinden devlet tarafından kayrıldığı Sudan’daki mahkumiyetine ve yolun sonunda Fransız polisine teslim edilişine uzanan Carlos’un hikayesi, benzerine zor rastlanır bir çağdaş zaman efsanesi. İzleyiciyi bu küresel katilin yaşamına sokan, cesur şiddetiyle şaşırtan bir film.

Yaz Saati (L’Heure D’été)
Oyuncular: Juliette Binoche, Charles Berling, Jérémie Renier / 2008 / 35mm / 103’

Anneleri öldüğünde, üç kardeş mirası ve anıları paylaşmak için çocukluklarının geçtiği Paris yakınlarındaki yazlık aile evlerinde bir araya gelir. Tasarımcı Adrienne, profesör Frédéric ve kelli felli bir iş adamı olan Jérémie kozlarını paylaşırken geçmiş ile bugün arasında anılarının yok oluşuna tanıklık ederler. Duygu yüklü diyalogların çektiği, mizah ile kalp kırıklığını kusursuz biçimde harmanlayan lirik bir aile dramı. Yönetmen bizi bir Fransız burjuva ailesinin kalbine çağırırken bu tanıdık malzemeyi duygu yüklü diyalogların çektiği bir ‘ensemble’ filmine dönüştürerek bir “Fransız klasiği” yaratmış.

Sil Baştan (Clean)
Oyuncular: Maggie Cheung, Nick Nolte, Béatrice Dalle / 2004 / 35mm / 110’

Huzursuz, isyankar bir ruh olan Emily kocasını aşırı dozdan kaybeder. Ardından kendisi de uyuşturucu taşımaktan hapse girer ve yedi yaşındaki oğlunun velayeti, çocuklarının ölümünden dolayı Emily’yi suçlayan büyükannesi ve büyükbabasına verilir. Burada çocuğun şefkatli büyükbabası Nick Nolte devreye girer. Filmin büyük bir bölümünde Kanada’dan Paris, Londra ve San Francisco’ya uzanan yolculuğunda; sigara içerken, hücrede yürürken, bağırırken, yalvarırken, bağımlıyken veya detoks döneminde Emily’yi gözlüyoruz. Ekran kadar izleyicilerin de yüreklerini dolduracak bir yapım.

Demonlover
Oyuncular: Connie Nielsen, Charles Berling, Chloë Sevigny / 2002 / 35mm / 129’

Assayas’tan şirket savaşlarına dair kıran kırana bir macera. Lara Croft filmlerinin yapısını bozan Fransız yönetmenin Amerikan gözüyle çektiği, para dilinin hakim olduğu lüks ofislerin, uluslararası otellerin ve özel jetlerin soğuk dünyasında geçen bu aksiyon, girift olay örgüsü ve göz doldurucu sinematografisiyle dikkati çekiyor.

Kader Ortakları (Les Destinées Sentimentales)
Oyuncular: Emmanuelle Béart, Charles Berling, Isabelle Huppert / 2000 / 35mm / 180’

Festivallerin gözdesi Assayas’ın günümüz kentlerinden çıkardığı önceki filmlerine hiç benzemeyen, ihtişamlı, mesafeli ve koreografili bir dönem filmi. Jacques Chardonne’un 1936 tarihli romanından uyarlanan bu epik yolculuk, taşralı bir rahibin 30 yıllık yaşam öyküsünü aktarırken darbeler, ailelerin rekabeti, işçi hareketi ve dünya savaşı gibi tarihi ve politik gündeme de değiniyor. Jean’ın kişisel dramı kadar görkemli prodüksiyon tasarımı ve ibret verici oyunculuklar sizi üç saatlik bir tarih yolculuğuna çıkarıyor.

Irma Vep
Oyuncular: Maggie Cheung, Jean-Pierre Léaud, Nathalie Richard / 1996 / 35mm / 99’

Düşük bütçeli film dünyası üzerine hızlı, kışkırtıcı, karanlık ve hatta rahatsız edici bir komedi. Cheung filmde kendisini oynuyor: Tek kelime Fransızca bilmeyen, Paris’e gelmiş Hong Konglu bir oyuncu, Louis Feuillade’ın 1915’te çektiği sessiz dizi film “Les Vampires”in yeniden yapımı için işe başlar. Kedi Kıza benzer bir hırsız olan Irma Vep’i oynayacaktır. Film gerçeklikle fantezi arasındaki çizgiyi bulanıklaştırırken, kimlik kavramıyla oynar ve film setindeki egolar ve kıskançlıklar devreye girer. Assayas, kazaları dahi kabul eden spontan, taze ve akıcı kamerasıyla sinemacılığa hicivli bir bakış atıyor.

*Programdaki tüm filmler Türkçe ve İngilizce altyazılıdır.

Önceki makaleBir Zamanlar Anadolu’da’nın Fragmanı Yayınlandı
Sonraki makaleSaraybosna Film Festivali, Talent Campus İçin Başvuruları Bekliyor
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

2 YORUMLAR

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here