Ana sayfa Haber Panahi ve Rasoulof’un Filmleri Cannes’te

Panahi ve Rasoulof’un Filmleri Cannes’te

703
0


İran’da 20 yıl film çekmeme cezasına çarptırılan İranlı yönetmenler Cafer Panahi ve Muhammed Rasoulof’un yeni filmleri Cannes Film Festivali programına alındı.

İran’da sistem karşıtı propaganda yapmak suçlamasıyla hapis ve 20 yıl film çekmeme cezasına çarpıtılan İranlı yönetmenler Cafer Panahi ve Muhammed Rasoulof’un “yarı gizli” çektikleri yeni filmlerinin Cannes Film Festivali’nin programına dâhil edildiği açıklandı. 11-22 Mayıs tarihlerinde 64. kez düzenlenecek Cannes Film Festivali’nde Panahi’nin yönettiği In Film Nist (This is not a Film), ana seçki içerisinde 20 Mayıs’ta izleyiciyle buluşacak. Rasoulof’un filmi Be Omid e Didar (Goodbye) ise 14 Mayıs’ta festivalin yan bölümlerinden Belirli Bir Bakış kapsamında gösterilecek. Organizatörler filmlerin kendilerine birkaç gün önce ulaştığını belirtti.

Milliyet’in haberine göre yapılan açıklamada, “Rasoulof’un yapıtı ve Panahi’nin, çalışmasına izin verilmeyen bir sanatçıya dair günce niteliği taşıyan filmi, onları etkileyen yargı sürecine bir başkaldırı. Onlar bu filmleri ortak bir kaderi paylaşan iki yönetmen olarak aynı zamanda, aynı yılda Cannes’a gönderdiler. Bu, inanılmaz sanatsal bir mesaj barındıran cesaret örneği” denildi. Organizatörler ayrıca Panahi’den gelen 5 Mayıs tarihli bir mektuptan bir cümleyi de paylaştı: “Hayatta olma gerçeği ve sinemayı hayatta tutma rüyası bizi İran sinemasının şu anki sınırlarını aşmaya itti.”

In Film Nist, Panahi’nin davasının sonuçlanmasını aylarca beklemesini konu alıyor ve organizatörlere göre bugünkü İran sinemasının durumunu yansıtıyor. Rasolouf imzalı Be Omid e Didar ise Leyla Zareh, Fereshteh Sadreorafai, Shahab Hoseini ve Roya Teymorian’ın rol aldığı kurmaca bir film. Tahran’da yaşayan genç bir avukatın ülkeden ayrılmak için vize bulmaya çalışmasını konu ediniyor. Filmin, tutuklamaların hemen öncesinde, 2010-2011 kışında çekildiğini belirtiliyor.

Cannes Film Festivali ana programı organizasyon tarafından şekillendirilip 14 Nisan’da açıkladı. Nitekim festivalin başvuruları aylar önce bitmişti. Cafer Panahi ve Muhammed Rasoulof’un filmlerinin festivalin başlamasına sadece birkaç gün kala organizasyona ulaşıp, apar topar programa dâhil edilmesi, Cannes komitesinin yönetmenlerin özel durumu nedeniyle kurallarının dışına çıkarak yaptığı bir jest olarak yorumlanabilir.

Önceki makaleWim Wenders Röportajı
Sonraki makaleZahit Atam’dan Yakın Plan Yeni Türkiye Sineması
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here