Ana sayfa Haber Locarno Film Festivali Sona Erdi

Locarno Film Festivali Sona Erdi

764
0

Bu yıl 64’üncüsü düzenlenen Uluslararası Locarno Film Festivali, önceki gün düzenlenen törenle sona erdi.

Festivalin uluslararası yarışma bölümünde Portekizli yapımcı Paulo Branco, İtalyan yönetmen Luca Guadagnino, oyuncular Louis Garrel ve Sandra Hüller gibi isimlerin yer aldığı jüri, festivalin en büyük ödülü olan “Altın Leopar” ödülünü Arjantin-İsviçre ortak yapımı Abrir Puertas y Ventanas (Kapıları ve Pencereleri Açın) filmine verdi. Festivalin favorilerinden olan filmde, kendilerini büyüten büyükannelerinin ölümüyle başa çıkmaya çalışan iki kız kardeşin hikâyesi anlatılıyor.

Annesi hastaneye kaldırılınca, bunalıma giren birinin hikâyesini anlatan Macaristan-Romanya ortak yapımı olan Adrian Sitaru’nun filmi Din Dragoste cu Cele Mai Bune Intentii (İyi Niyet) ise, festivalden iki ödülle döndü. Ünlü yapımcı Branco’nun başkanlığındaki jüri, filmin yönetmenine “En İyi Yönetmen”, başrol oyuncusu Bogdan Dumitrache’ye de “En İyi Erkek Oyuncu” ödülünü takdim etti. 2000 yılında çektiği Eureka ile Cannes Film Festivali’nde Ekümenik Jüri ve FIPRESCI ödülünü kazanan Japon yönetmen Shinji Aoyama’nın merakla beklenen son filmi Tokyo Koen de Locarno’da ilk kez verilen “Jüri Özel Ödülü”nün sahibi oldu. Jüri başkanı Branco, filmden çok etkilendiklerini, bu nedenle Locarno’da ilk kez böyle bir ödül vermeye gerek duyduklarını ifade etti.

Festivaldeki ana kategoriler dışında, “En İyi İlk Film” ödülüne Fransız yönetmen Valerie Massadian’ın Nana filmi, “Geleceğin Leoparı” ödülüne ise Jan Czarleski’nin L’Ambassadeour & Moi filmi layık görüldü. 1946 yılından beri düzenlenen ve Avrupa’nın en eski festivallerinden biri olan Locarno’da, Cafer Panahi’nin Ayna filmi de gösterilerek, yönetmenin serbest bırakılma talebi yinelendi.

Önceki makaleBir Zamanlar Anadolu’da Filminin Yeni Fragmanı Yayınlandı
Sonraki makaleYeni Çıkan DVD’ler: Biutiful
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here