Ana sayfa Haber Yılmaz Güney Filmleri Amerika’da Gösterilecek

Yılmaz Güney Filmleri Amerika’da Gösterilecek

745
0

Yılmaz Güney’in 8 filmi ABD ve Kanada’yı dolaşacak. 19 Ağustos’ta Clevand Sanat Müzesi’nde başlayacak programda filmler Los Angeles, Vancouver, Toronto, Ottawa, Houston, Berkeley/San Francisco ve New York şehirlerinde gösterilecek. Kuratör Ercüment Akman’ın girişimi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Washington Müşavirliği ve Güneş Film’in ortaklığıyla düzenlenen etkinlikte yer alan filmler: Yol, Umut, Ağıt, Sürü, Seyit Han, Aç Kurtlar, Arkadaş, Zavallılar. Filmlerin yanı sıra Yılmaz Güney ve Türk Sineması ile ilgili bir belgesel de Amerikalı sinemaseverlerle buluşacak.

Lincoln Center’da 2012 yılında düzenlenecek olan Türk filmleri toplu gösterimine de katılacak olan filmlerin bazı Amerikan üniversitelerinin programlarına da eklenmesi planlanıyor. 2012 yılına dek devam edecek gösterimlerin yapılacağı son şehir Washington olacak. Başkentte -diğer yerlerden farklı olarak- American, George Mason ve Georgetown Üniversiteleri’nde düzenlenecek sempozyumlar ile filmlerin akademisyenlerce yeniden değerlendirmesi ve okuması yapılacak; eleştirmenler Güney sineması üzerine tebliğler yayınlayacak.

Ercüment Akman, Sabah gazetesine yaptığı açıklamada Amerika’da sinematek ve müzelerin etkinliği heyecanla kabul ettiklerini ve kişisel bağlantılarının da yardımı ile çok kısa bir süre içinde ayarlamaların yapıldığını söyledi. Türk sinemasının tanıtılmasını ve akademik tartışmalarda daha fazla yer bulmasını sağlama adına bu tarz etkinliklerin önemini vurgulayan Akman, diğer projelerinden de söz etti. Benzer etkinliği Semih Kaplanoğlu ve Reha Erdem gibi yönetmenlerimiz ile de yapmak istediğini, ayrıca Amerikan Film Enstitüsü ile Fatih Akın retrospektifi üzerine çalıştığını anlattı.

Önceki makaleYeni Çıkan DVD’ler: Biutiful
Sonraki makaleGelecek Uzun Sürer
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here