Ana sayfa Haber Modern Zamanlar Dergisinin 22. Sayısı Çıktı

Modern Zamanlar Dergisinin 22. Sayısı Çıktı

749
0


Merkezi Antalya’da bulunan Modern Zamanlar Sinema Dergisi, 22. sayısında sinemamızın son döneminde öne çıkan filmlerini politik arka planlarıyla masaya yatırıyor. Dergi, siyasal gelişmelerin damgasını vurduğu bir sürecin dışavurumu olarak nitelendirilebilecek; Hür Adam, Veda, Press, Çoğunluk, Devrimden Sonra, Kaybedenler Kulübü gibi filmleri politik okumalar eşliğinde tartışırken, “Yılmaz Güney”, “Dini Filmler”, “12 Eylül”, “Sinemamızda Kürtler” gibi kavramlara da atıfta bulunuyor.

Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen “Fantasturka” izlenimleri eşliğinde, iki Yeşilçam klasiği Zagor ve Karaoğlan’a; tam 70 yıl önce Kara Film’in (Film Noir) çıkışını simgeleyen Malta Şahini’ne, Anti-Militarist sinemanın başyapıtlarından Paths of Glory’e, ayrıca önümüzdeki günlerde gündeme gelecek 48. Altın Portakal Film Festivali’nin temalarına da sayfalarında yer açıyor.

Dergiyle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak isteyenler burayı tıklayabilir.

Önceki makaleAta Demirer’den Yeni Film: Berlin Kaplanı
Sonraki makaleWoody Allen’den Yeni Proje
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here