Ana sayfa Haber 6. Uluslararası Dadaş Film Festivali’nde Ödüller Verildi

6. Uluslararası Dadaş Film Festivali’nde Ödüller Verildi

727
0


Erzurum’da düzenlenen 6. Uluslararası Dadaş Film Festivali ödül töreniyle sona erdi. Festivalde sinema sanatçıları Cüneyt Arkın ve Filiz Akın’a “onur ödülü” verildi. Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, bir toplum için kültürün çok önemli olduğunu, bu yılki festivalin bazı bölümlerinin Van’da yaşanan deprem nedeniyle iptal edildiğini söyledi.

Festival Başkanı Nil Gürpınar’ın sanat adına önemli başarılara imza attığını belirten Vali Öztürk, “Nil Gürpınar, 6 yıldır Erzurum’da bu festivali tek başına organize ediyor. Nil Hanım sanat adına bir ordu. Kültür, bir toplum için o toplumun ayakta kalması için önem arz ediyor” dedi. Festival Başkanı Gürpınar da festivalde sanatseverlerin beğenisine sunulan “Rampa” adlı belgeselin, kentin tarihi açısından son derece önemli olduğunu bildirdi. Gürpınar, Uluslararası Dadaş Film Festivali’nin sergi, kortej ve onur ödülleri seremonisini, Van’daki depremden ötürü iptal ettiklerini belirtti.

Sinema sanatçısı Cüneyt Arkın da konuşmasında Hakkari’deki hain saldırıya dikkati çekerek, şehit olan gençlerin toprağı vatan yaptığını ifade etti. Van depremiyle birlikte 74 milyon vatandaşın tek yumruk olduğunu anımsatan Arkın, ülkedeki birçok kesimin depremzedelere yardım ettiğini kaydetti. Ülkedeki insanların batı kültürüne özenmemeleri önerisinde bulunan Arkın, gençlere de seslenerek, “Batıya sakın özenmeyin, Rambo’ya ok atmayı ben öğrettim” ifadesini kullandı.

Sanatçı Filiz Akın da Erzurum’un marka kent olma yolunda ilerlediğini, kış sporları ve festivallerle şehrin adını giderek duyurduğunu dile getirdi. Türk sinemasını zor şartlar altında şimdiki noktaya taşıdıklarına vurgu yapan Akın, “Türk insanı inanınca neler başarıyor. Dünya sinemalarında artık Türk filmlerini izlemek istiyoruz. Bizler zor şartlar altında Türk sinemasını bu noktaya getirdik. Bu konuda herkes üzerine düşeni yapabilmelidir” diye konuştu.

Konuşmaların ardından 6. Uluslararası Dadaş Film Festivali’nin ödülleri verildi. Festivalde onur ödüllerine layık görülen sinema sanatçıları Cüneyt Arkın ödülünü oğlu Kaan Cüreklibatur’dan, Filiz Akın da Vali Öztürk’ün elinden aldı.

Festivalde halk jürisi tarafından “Türk Pasaportu”, “En İyi Film” ödülüne layık görüldü. Törende, “En İyi Film Müziği” ödülü “Eylül” filmiyle Doğan Duru’ya, “En İyi Film” ödülü “Gişe Memuru” adlı sinema filmiyle Tolga Karaçelik’e ve “En İyi Yönetmen” ödülü de “Eylül” filmiyle Cemil Ağacıkoğlu’na verildi.

En iyi senaryo ödülünü ise “Adalet Oyunları” filmi aldı. En iyi erkek oyuncu ödülü “Eylül” filmiyle Turgay Aydın’a, en iyi kadın oyuncu ödülü de “Küçük Günahlar” filmiyle Esra Burçak’a verildi.

Önceki makaleSur Mes Levres
Sonraki makaleYeni Çıkan Sinema Kitapları: Fransız Yeni Dalga Sineması
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here