Ana sayfa Haber 31. İstanbul Film Festivali’nin Jüri Başkanları Belli Oldu

31. İstanbul Film Festivali’nin Jüri Başkanları Belli Oldu

658
0

İKSV tarafından Akbank sponsorluğunda 31 Mart–15 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilecek 31. İstanbul Film Festivali’nin Altın Lale Uluslararası Yarışma ve Altın Lale Ulusal Yarışma jüri başkanları belirlendi.

31. İstanbul Film Festivali Altın Lale Uluslararası Yarışma jüri başkanı, 2011’de Bir Zamanlar Anadolu’da filmiyle Cannes Film Festivali’nde Jüri Büyük Ödülü’nü alan Nuri Bilge Ceylan olacak. 1997 yılından bu yana altı uzun metrajlı filme imza atan yönetmen, senarist ve fotoğraf sanatçısı Nuri Bilge Ceylan, aralarında 2003 Cannes Jüri Büyük Ödülü (Uzak), 2006 Cannes FIPRESCI Ödülü (İklimler) ve 2008 Cannes En İyi Yönetmen Ödülü’nün de (Üç Maymun) bulunduğu birçok ödülün sahibi.

Nuri Bilge Ceylan başkanlığındaki Uluslararası Yarışma Jürisi’nin seçeceği En İyi Film, Eczacıbaşı Topluluğu’nun Şakir Eczacıbaşı anısına vereceği toplam 25.000 Avro değerinde para ödülünün de sahibi olacak. Bu para ödülünün 10.000 Avrosu En İyi Film ödülünü kazanan filmin Türkiye dağıtımcısına verilecek. Jüri ayrıca, gösterilen özel bir başarı için, bir yönetmene “Jüri Özel Ödülü” verebilecek.

İstanbul Film Festivali Altın Lale Ulusal Yarışma jüri başkanlığını ise, birçok eseri tiyatroya uyarlanan, Atıf Yılmaz’ın yönetmenliğini yaptığı kült film Dağınık Yatak’ın senaristi, şair ve yazar Murathan Mungan üstlenecek. İlk kitabı Mahmud ile Yezida’yı yayımladığı 1980 yılından bu yana 45’ten fazla yapıt kaleme alan Murathan Mungan’ın, şiir, öykü, roman, deneme ve eleştirilerinin yanı sıra birçok tiyatro oyunu, senaryo ve şarkı sözleri de var.

Murathan Mungan başkanlığındaki Ulusal Yarışma Jürisi Festivalde, En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Kurgu, En İyi Müzik ve Jüri Özel Ödülü olmak üzere toplam 9 dalda ödül verecek.

Önceki makaleMelancholia Vizyona Giriyor
Sonraki makaleKaybedenler Kulübü
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here