Ana sayfa 2010'lar 2011 İz-Reç

İz-Reç

1214
0


İz bir ilk film olmasının handikaplarını taşıyan, “ilk film ama” denilerek belki de bu handikapları mazur görülmesi gereken bir yapım. Ama Yeni Türkiye Sineması’nda bu tür filmlerin bir seri üretim hâline geldiğini ve neredeyse kendilerine ait bir alt tür oluşturmaya başladıklarını düşünürsek, bu naifliğin işe yaramadığını fark edebiliriz. İz, kendi topraklarında yaşamalarına izin verilmeyen, devletin ve askerin sistematik ve bilinçli bir politikayla tarumar ettiği bir köyden İstanbul’a göç etmek zorunda bırakılmış bir aileyi merkezine alıyor. Ailenin en yaşlısı olan ninenin geriye dönüş yolculuğunda, çözülen aile üzerinden Türkiye’nin yakın tarihindeki yıkıma da tanıklık ediyoruz.

Bu tür filmlerde yolculuğu tetikleyen “memlekete dönüş” hikâyesi İz’de bir ölüm üzerinden olmuyor; ninenin isteğiyle oluyor ama bu sefer de köyüne geri dönmek isteyen nine yolda vefat ediyor. Başlarda odak noktası olan ailenin toplumla uyum sorunu yaşayan genç erkeği Hevi/Kenan yolculuk devam ettikçe geri plana çekilerek, senaryodaki eksiklikleri ve yolculuğun kaba gerçekliğini açığa çıkarıyor. Hevi’nin hikâyesi yolculuğu ve dönüşümü tamamlayacakken, tam tersi oluyor ve öykü, sacayaklarından birini kaybediyor. İz iyi bir giriş yapıyor; ama sonrasında devamını getiremiyor ve bu tür hikâyelerin ürettiği bütün klişeleri tekrarlıyor. Film bittiğinde, önemli bir meselesi olmasına rağmen, sadece önemli meselesiyle kalakalıyor. Oysa filmin görselliği de müzikleri de oldukça başarılı. Ama senaryodaki zaaflar ve ilk filmdeki deneyimsizlik İz’in başarıyla yerine getirdiği şeylerin de arka planda kalmasına neden oluyor.

Barış Saydam
bar_saydam@hotmail.com

Önceki makaleThe Minister
Sonraki makalePera Film’den Arjantin, Sinema ve Futbol Programı
1983, İstanbul doğumlu. Lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema Bölümü'nde yaptı. Altyazı dergisinde sinema eleştirileri yazmaya başladı. 2008’de Avrupa Sineması isimli web sitesini kurdu. 2011-2014 yılları arasında Hayal Perdesi dergisinde web sitesi editörlüğü yaptı ve derginin yayın kurulunda görev aldı. TÜRVAK bünyesinde çıkartılan Cine Belge isimli derginin yazı işleri müdürlüğünü yaptı. 2012’den beri Sinematek Derneği’nde Film Analizi dersi veriyor. 2013-2019 yılları arasında Türk Sineması Araştırmaları (TSA) projesinde koordinatör yardımcılığı ve içerik editörü olarak görev yaptı. 2018-2020 yılları arasında İstanbul Şehir Üniversitesi'nde ders verdi. 2018-2021 yılları arasında Sinema Yazarları Derneği'nin (SİYAD) genel sekreterliğini üstlendi. Ayrıca Giovanni Scognamillo’nun Gözüyle Yeşilçam(2011), Sinemada Tarih Yazımı (2015), Erol Ağakay: Yeşilçam’a Adanmış Bir Hayat (2015), Oyuncu, Yönetmen, Senarist, Yapımcı Yılmaz Güney (2015)- Burçak Evren'le ortak-, Karanlıkta Işığı Yakalamak: Ahmet Uluçay Derlemesi (2016), Aytekin Çakmakçı: Güneşe Lamba Yakan Adam (2019), Osmanlı’da Sinematografın Yolculuğu (1895-1923) [2020], Derviş Zaim Sinemasına Tersten Bakmak (2021) – Tuba Deniz’le ortak-, Orta Doğu Sinemaları (2021) – Mehmet Öztürk’le ortak-, Türkiye’de Sanat Sineması (2022) isimli kitapları da bulunuyor.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here