Ana sayfa Haber Pera Film’den Arjantin, Sinema ve Futbol Programı

Pera Film’den Arjantin, Sinema ve Futbol Programı

936
0


Pera Müzesi Film Etkinlikleri kapsamında Pera Film, Ankara Arjantin Büyükelçiliği, İstanbul Cervantes Enstitüsü ve INCAA – Arjantin Film Kurulu işbirliği ile hazırlanan “Arjantin: Sinema ve Futbol” film programı, futbol kültürünü perdeye taşımayı, futbol ve sinema hayranlarını bir araya getirmeyi amaçlıyor.

Pera Müzesi Oditoryumu’nda 4 – 29 Şubat 2012 tarihleri arasında düzenlenen programda, birbirinden ilginç dört belgesel ve bir kurmaca olmak üzere toplam beş film sunuluyor. Güney Amerika’nın ilk kulübü, ilk milli derneği ve ilk ligi Arjantin’de kuruldu. Oyunun ilk dönemleri ağır bir İngiliz etkisi altındaydı, ki bu durum halen pek çok takımın isminde yer alan İngilizce kelimeler ile de dikkat çekiyor. AFA ambleminde ve aynı zamanda milli takım formasında yer alan gök mavisi ve beyaz, Arjantin bayrağındaki gök mavisi ve beyaza saygı duruşu niteliğinde. Bu mavi beyaz kombinasyonu, zaman zaman milli takıma verilen takma isim olan Albicelestes’in de kelime anlamı. Arjantin, futbol ile ilk kez 19. yüzyılın sonlarına doğru İngiliz göçmenler sayesinde tanıştı, yıllar içinde popülerlik kazandı ve ülkenin en büyük tutkularından biri haline geldi. Arjantin, dünyanın en iyi futbol oyuncularından bazılarını yarattı ve bu oyuncular pek çok uluslararası takımda oynadı. Arjantin futbolu, özellikle 1978 Dünya Kupası’na ev sahipliği yaptığında ve golü atan kahraman Mario Kempes sayesinde kupayı kazandıklarında, ülkeyi uluslararası boyutta birleştirmeyi başardı. Aynı şekilde, 1986 Dünya Kupası’nda Diego Maradona ülkeyi galibiyete taşırken, Arjantin futbolu dünya çapında ün kazandı ama çekişmeli karşılaşmalar, takımlar ve taraftarlar arasındaki ezeli rekabet nedeniyle, Arjantin’in milli boyutta ikiye bölünmesine de sebep oldu.

Gösterim Programı (4– 29 Şubat):

4 Cumartesi
14:00 Maradona’yı Sevmek (Loving Maradona)

5 Pazar
14:00 Arjantin ve Futbol Fabrikası (Argentina and Its Football Factory)

15 Çarşamba
19:00 San Diego’ya Giden Yol (The Road To San Diego)

17 Cuma
19:00 Maradona’yı Sevmek (Loving Maradona)

18 Cumartesi
14:00 78 Dünya Kupası, Paralel Bir Hikâye (World Cup 78, A Parallel Story)

19 Pazar
14:00 Arjantin Futbol Kulübü (Argentına Fútbol Club)
16:00 Arjantin ve Futbol Fabrikası (Argentina and Its Football Factory)

26 Pazar
14:00 78 Dünya Kupası, Paralel Bir Hikâye (World Cup 78, A Parallel Story)
16:00 Arjantin Futbol Kulübü (Argentina Fútbol Club)

29 Çarşamba
19:00 San Diego’ya Giden Yol (The Road To San Diego)

Önceki makaleİz-Reç
Sonraki makale44. Siyad Ödülleri Sahiplerini Buldu
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here