Ana sayfa 2010'lar 2011 Le Tableau

Le Tableau

1143
0


Mutluluğa Boya Beni (Le Tableau), insanı anlattığı hayalin içindeki gerçeğe hapseden bir animasyon. Tamamlanmamış tablo kâinatı çağrıştırıyor. Asiller, burjuva ve kölelerden oluşan bir kâinat… Tastamamların, yarım kalmışların ve eskizlerin dünyası.

Film, asillere öykünen burjuva sınıfının ortaya çıkışıyla sanat değerlerinin de ona göre şekillenişine işaret ediyor. Resmin içindeki ormana doğru yol alan üç kafadar tablodan ressamın odasına düşüyor. Ressamın resmi onlara renkleri kullanmayı öğretiyor. Geri döndüklerinde fırça darbeleri sınıfları ortadan kaldırıyor. Ama mutluluğu tadanların yanında kalamayan Lola ise modern insanı sembolize ediyor. Kendisini, hayatını, çevresini, yaşadıklarını sorgulamadan edemeyen Lola tüm bu resimleri yapanı bulmaya çabalıyor. Onunla karşılaştığında ise bu kez ressamı resmedeni bulmak için yoluna devam ediyor.

Animasyona yıllarını vermiş yönetmen Jean-François Laguionie’nin bir tül dokumacısı titizliği ile işleyip neredeyse altı yılda bitirdiği bu filmde kullandığı renkler, kendine has üslubu, yaratıcılığı ve şiirselliği bir yana, izleyenlerini modern insanın hiçbir zaman mutluluğa boyanamayacağı gerçeğiyle de yüzyüze bırakıyor.

Ayşe Yılmaz
kevirtaksimi@gmail.com

Önceki makaleCrulic
Sonraki makaleBAFTA 2012 Adayları Açıklandı
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here