Ana sayfa Haber Tepenin Ardı Filminin Prömiyeri Yapıldı

Tepenin Ardı Filminin Prömiyeri Yapıldı

699
0


Emin Alper’in ilk uzun metrajlı filmi ”Tepenin Ardı”nın, Berlinale kapsamında ”Cinestar” sinemasında yapılan ilk gösterimine seyircilerin ilgisi büyük oldu. Filmin ilk gösterimini çok sayıda sinemaseverin yanı sıra filmin oyuncuları ile yönetmeni Emin Alper de izledi.

Alper, gösterim öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, çok mutlu olduklarını belirterek, ”Sevinçliyiz. Umarım seyirci de beğenir” ifadesini kullandı. Türk sinemasının son 10 yılda yükseliş içinde olduğunu ve Türk filmlerinin Cannes ve Berlin gibi büyük festivallenden ödüller aldığını belirten Alper, ”Umarım daha da yükselir, yükselecek. Bunda en büyük etkenlerden biri Kültür Bakanlığının filmleri desteklemesi oldu. Yani ticari şansı olmayan, ancak sanatsal ağırlığı ve yoğunluğu yüksek projeleri desteklemeye başladı Türk sineması. Aslında bu, dünyanın her yerinde olan bir şeydi. Avrupa’da zaten yıllardan beri olan bir şeydi. Türkiye de buna 2000’li yıllarda başladı. Bu, yeni bir kuşağın yetişmesine neden oldu” dedi.

Yeni kuşağın bu sayede film çekebildiğini, ancak bunun hala yeterli olmadığını ve birtakım sorunların bulunduğunu ifade eden Alper, ”Ama yine de çok önemli bir başlangıçtı bu. Umarım sorunlar halledildikçe bu filmlerin sayısı artacak. Sayıları arttıkça kaçınılmaz olarak da kaliteli ürünlerin sayısının artacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Filmde rol alan Reha Özcan da filmin Karaman’ın Ermenek ilçesinde çekildiğini belirterek, ”Hepimizin kendi içinde karşılaşacağı figürler var bu filmde. Bizim için çok heyecanlı bir çalışmaydı. Nereye gideceğini bilmiyorduk. Biz de oyuncular olarak filmi ilk defa bu gece seyredeceğiz. Galada bütün oyuncular birleştik ve heyecanla biz de bekliyoruz. Neyle karşılaşacağımızı bilmiyoruz” dedi.

Özcan, Berlinale’nin yarışma bölümünde Türk filminin bulunmayışının üzücü olduğunu, ancak festivalin önemli bir bölümü olan Forum’da ”Tepenin Ardı” filminin yer aldığını kaydetti.

Festivalde ”Tepenin Ardı” filminin yanı sıra ”Generation 14plus” bölümünde Türkiye’den yönetmenliğini Reis Çelik’in üstlendiği ”Lal Gece” adlı film de gösterilecek.

Önceki makaleZeki Demirkubuz Soru-Yorum Programına Konuk Oluyor
Sonraki makaleThe Artist BAFTA Ödülleri’ne Damgasını Vurdu
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here