Ana sayfa Haber Işığa Özlem Belgeseli Kargart’ta Gösteriliyor

Işığa Özlem Belgeseli Kargart’ta Gösteriliyor

784
0

Kadıköy’deki Kargart’ta, Metin Gönen’in konuşmacı olarak katılacağı gösterimde ünlü yönetmen Patricio Guzman’ın Işığa Özlem (Nostalgia de la Luz, 2010) isimli filmi gösterilecek. 25 Mart Pazar, saat 14-16.00 arasında yapılacak gösterim herkese açık ve ücretsizdir.

Patricio Guzman
1941’de Şili’nin başkenti Santiago’da doğdu. Şili Katolik Üniversitesi’nde ve Madrid Sinema Okulu’nda eğitim gördü. 70’lerden sonra Şili’de gerçekleşen siyasal olayları belgelendirdi. 1971 yılında, ilk belgeseli El Primer Ano’yu çekti. Darbeden sonra Paris’e yerleşti. Kurgusunu Küba’da tamamlamak zorunda kaldığı üçlemesi Batalla de Chile (1973-1979) ile büyük ilgi topladı. En Nombre de Dios (1987), La Cruz del Sur (1992), Chile, La Memoria Obstinada (1997) ve El Caso Pinochet (2001) belgesellerinin ardından 2004 yılında Salvador Allende’yi çekti.

Önceki makaleSinema Blogları Birliği (SİBB) Kuruldu
Sonraki makaleAltın Bamya Ödülü Kaybedenler Kulübü Filminin Oldu
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here