Ana sayfa Haber Dünyada Bir Gün

Dünyada Bir Gün

639
0

‎10.10.2010 tarihinde “Dünyada Bir Gün” isimli sivil toplum platformu dünyaya bir çağrıda bulundu : Dünyanın her köşesindeki insanlardan 10.10.2010 tarihli günlerini videoya almalarını ve bu görüntüleri kendilerine göndermelerini istediler. Bu çağrı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı UNDP’nin verdiği destekle büyüdü… büyüdü….

10.10.2010 tarihinde kaydedilmiş toplam 3000 saatlik görüntü aktı… Dünyada Bir Gün platformuna. O gün gerçekleşen bir düğünden, bir doğuma, bir konserden bir eyleme… dünyanın her köşesinden 10.10.2010 tarihli yaşam kareleri geldi.

Aynı çağrı 11.11.2011 tarihinde yinelendi… ve bir kez daha binlerce saatlik yeni videolar kayda alındı bu kez. Pakistan, Bangladeş, Arjantin, Papua Yeni Gine, Türkiye, İsrail, Japonya, Rusya… yüzlerce ülkeden, yüzlerce kişi kamerasıyla 11.11.2011 gününün hikayesini kaydetti, paylaştı.

Tüm bu videolardan dünyanın “ilk” aynı günde kaydedilmiş belgesel filmi doğdu. Dünyada Bir Gün platformu ve projesinin kurucusu, film yönetmeni Kyle Ruddick’in kurgusuyla “Dünyada Bir Gün” filmi tüm dünyayla aynı anda gösterime girecek.

Dünyanın her köşesinde aynı günde ve aynı anda yaşanan gözkamaştırıcı çeşitlilik, trajedi, mutluluk, zafer ve kriz hikayeleri bu olağanüstü filmde biraraya geldi.

22. Nisan.2012 Dünya Günü kapsamında tüm dünyada aynı anda gösterilecek olan “Dünyada Bir Gün” filmi, insanlığın birbirine nasıl bağlı olduğunu, bu gezegende sadece tek bir günde bile çok çeşitli insan hikayeleri yaşandığını gösteriyor…

Türkiye’deki gösterimi İstanbul Bilgi Üniversitesi Santral Kampüsü’nde, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı himayesinde ve Eyüp Belediyesi’nin katkılarıyla gerçekleşecek olan Dünyada Bir Gün filminin ilk gösterimi, tüm izleyicilere açık.

22.Nisan.2012 Dünya Günü, BİLGİ Santral Kampüsü’nde Eyüp Belediyesi’nin katkılarıyla bir şenlik olarak kutlanacak.

Sivil toplum örgütleri şenlikte yerini alacak, gün boyu konserler ve piknik alanında gençlerle buluşacak.

Önceki makaleİstanbul Modern’de Metin Erksan Filmleri Gösterilecek
Sonraki makaleUçan Süpürge İçin Geri Sayım Başladı
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here