Ana sayfa Haber Uçan Süpürge Çocuk Gelinlere Dikkat Çekiyor

Uçan Süpürge Çocuk Gelinlere Dikkat Çekiyor

579
0

Uçan Süpürge, uzun yıllardır çocuk yaşta evliliklere karşı yürüttüğü çalışmalarla sadece Türkiye yerelinde değil, dünya ölçeğinde de dikkat çekiyor. Bir süre önce, İngiltere merkezli “Girls Not Brides” adlı ağa kabul edilen Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği, bundan böyle çocuk gelinler temalı çalışmalarını uluslararası alanda da sürdürecek.

Girls Not Brides temsilcileri Laura Dickinson, Ellen Travers ve Marianna Brungs,
Çocuk Bayramı olan 23 Nisan günü Uçan Süpürge’yi ziyarete gelecek. Uçan Süpürge ekibinin ülke genelinde yürüttüğü çocuk gelinler temalı tüm faaliyetleri ve yayınladığı dokümanları yerinde görecek olan GNB temsilcileri, bu ziyarette Ankara’da çocuk hakları alanında çalışan diğer birçok kuruluşla da tanışacak. Uçan Süpürge’nin organizasyonuyla derneğin ofisinde buluşacak olan sivil toplum kuruluşları, çocuk gelinlere karşı küresel işbirliğini bu toplantıda tartışacak.

Girls Not Brides, çocuk gelinler olmasın diye yerel, ulusal ve uluslararası alanda mücadele eden örgütlerin oluşturduğu bir küresel ortaklık ağı. 30 ülkede 100’den fazla üyesi olan Girls Not Brides, Afrika, Güney Asya, Orta Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika’da örgütlü. Uçan Süpürge, Girls Not Brides’in Türkiye’deki tek üyesi.

Girls Not Brides temsilcileri “Ortaklıklar kurarak, kolektif çabamızı örgütleyerek, birbirimizden öğrenerek, kaynak enerji ve deneyim paylaşarak çocuk gelinler sorununa karşı mücadeleyi en üst seviyeye çıkarmayı amaçlıyoruz” diyor.

Bu küresel işbirliği ağı, çocuk yaşta evliliklere karşı farkındalık yaratmak ve toplumu tabularla yüzleştirmek, birlikte çalışarak erken evlilikler meselesini sarıp sarmalayan sessizliği kırmak istiyor. Girls Not Brides üyeleri sadece çocuk evliliklerinin zararlarına dikkat çekmekle kalmıyor, aynı zamanda bu yıkıcı uygulamaya boyun eğmemek için kız çocukları yüreklendiriyor. Çünkü bu ağın üyeleri birlikte çalışmanın tek başına çalışmaktan daha etkili olacağına inanıyor.

Önceki makaleYeni Çıkan Sinema Kitapları: Nuri Bilge Ceylan – Söyleşiler
Sonraki makale65. Cannes Film Festivali’nin Programı Açıklandı
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here