Ana sayfa Haber 65. Cannes Film Festivali Başlıyor

65. Cannes Film Festivali Başlıyor

491
0

Cannes Film Festivali, 16 Mayıs Çarşamba günü başlıyor. Wes Anderson’un Moonrise Kingdom isimli filminin gösterimiyle 16 Mayıs’ta açılacak festival, Claude Miller’ın Therese Desqueyroux isimli filminin gösterimiyle 27 Mayıs’ta sona erecek.

65. Cannes Film Festivali’nde, kısa metrajlı filmler kategorisinde yarışacak eserler arasına Türk yönetmen Rezan Yeşilbaş’ın Sessiz isimli filmi de yer alıyor. Sessiz, yarışmaya gönderilen 4 bin 500 film içinden jürinin seçtiği 10 kısa metrajlı film arasına girmeyi başardı.
Bu arada Fransa’daki Sinema Yönetmen ve Yapımcıları Derneği, festival sırasında 17 Mayıs’ta düzenlenecek bir etkinlikle yönetmen Nuri Bilge Ceylan’a 2012 “Carossee d’or” sinema ödülünü takdim edecek. Ödül öncesi Ceylan’ın Fransa’da ve Avrupa’da tanınmasını sağlayan Mayıs Sıkıntısı filmi de gösterilecek. Ödül, 2002’den bu yana Cannes Film Festivali bünyesinde “15 Yönetmen” bölümünün gösteriminin başlaması dolayısıyla veriliyor. Jafar Panahi, Nanni Moretti, Jim Jarmusch ve Clint Eastwood, daha önce bu ödüle layık görülen dünyaca ünlü yönetmenler arasında yer alıyor.
Festivalde Fatih Akın’ın Polluting Paradise isimli filmi, 18 Mayıs’da yarışma dışı “özel gösterimler” bölümünde izleyiciyle buluşacak. 
Altın Palmiye adayları
Festivalde “Altın Palmiye” için 4 bin 300 film arasından seçilen 22 film şöyle: Jacques Audiard’ın ”De Rouille et D’os”, Leos’un Carax’ın ”Holy Motors”, David Cronenberg’in ”Cosmopolis”, Lee Daniels’in ”The Paperboy”, Andrew DOminik’in ”Killing them softly”, Matteo Garrone’un ”Realty”, Michael Haneke’nin ”Love”, John Hillcoat’ın ”Lawless”, Hong Sangsoo’nun ”In another country”, Im Sangsoo’nun ”Taste of Money”, Abba Kiarostami’nin ”Like someone in Love”, Ken Loch’ın ”The angels share”, Sergei Loznitsa’nın ”In the fog”, Christian Mungiu’nun ”Beyond the Hills”, Yousry Nasrallah’ın ”Baad el Mawkeaa”, Jeff Nichols’un ”Mud”, Alain Resnais’in ”Vous n’avez encore rien vu”, Carlos Reygadas’ın ”Post Tenebras Lux”, Walter Salles’in, ”On the Road”, Ulrich Seidl’in, ”Paradise: Love”, Thomas Vinterberg’in ”The Hunt”.
Başkanlığını İtalyan Nanni Moretti’nin üstleneceği jüride ayrıca şu isimler bulunuyor: Filistinli oyuncu ve yönetmen Hiam Abbass, İngiliz yönetmen Andrea Arnold, Fransız oyuncu Emmanuelle Devos, Alman oyuncu Diane Kruger, İngiliz oyuncu Ewan McGregor, ABD’li yapımcı Alexander Payne, Haitili yönetmen ve yapımcı Raoul Peck.
Önceki makaleMAFM’da Theo Angelopoulos Söyleşisi Düzenleniyor
Sonraki makale7. SineMardin Uluslararası Mardin Film Festivali Yaklaşıyor
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here