Ana sayfa Haber Altyazı’nın Yeni Sayısı Çıktı

Altyazı’nın Yeni Sayısı Çıktı

863
0


Altyazı Aylık Sinema Dergisi yeni yılın ilk sayısında, Michael Haneke’nin Altın Palmiye ödüllü filmi Aşk’tan (Amour) karelerin yer aldığı iki ayrı kapakla bayilerde. Altyazı okurları, filmde muhteşem performanslarıyla göz dolduran başrol oyuncularından Jean-Louis Trintignant’ın ve Emmanuelle Riva’nın yer aldığı iki kapak arasında zor bir tercih yapmak durumunda kalacak.
ANNA KARENİNA
Edebiyat uyarlamaları konusundaki ustalığını Aşk ve Gurur ve Kefaret filmleriyle kanıtlayan İngiliz yönetmen Joe Wright’ın sıradışı ama romanın ruhuna sadık Anna Karenina’sı vesilesiyle Altyazı, Tolstoy’un ölümsüz eserinden sinema tarihi boyunca yapılmış sayısız uyarlamayı değerlendiriyor.
DÜŞLER DİYARI
Genç yönetmen Benh Zeitlin’e başta Cannes ve Sundance olmak üzere birçok festivalde ödül kazandıran Düşler Diyarı (Beasts of the Southern Wild), aynı zamanda hem masalsı hem politik olmayı başaran beklenmedik bir ilk film.
MICHAEL NYMAN
Altyazı’nın geleneksel ‘İzliyorum’unun bu sayıdaki konuğu, Aralık ayında grubuyla birlikte vereceği konser için İstanbul’a gelen ünlü besteci Michael Nyman. Parlak kariyeri boyunca müziklerini yaptığı filmlerle ilgili anekdotlar anlatan Nyman’la yapılan ve ilk kez izleyici karşısında gerçekleştirilen ‘İzliyorum’un videosu da, Ocak ayında www.altyazi.net adresinden izlenebilecek.
ROBERT REDFORD
Amerikan sinemasının en saygın oyuncu ve yönetmenlerinden Robert Redford, Türkiye’de Sundance Channel’ın açılması vesilesiyle geldiği İstanbul’da Altyazı’ya verdiği söyleşide Hollywood’u, sinema endüstrisinde bağımsızlığın ne anlama geldiğini, aktivist bir sinemacı olmanın inceliklerini anlatıyor.
ALTYAZI’da ayrıca
Pi’nin Yaşamı (Life of Pi): Ang Lee’nin merakla beklenen edebiyat uyarlaması
Umut Işığım (Silver Linings Playbook): David O. Russell’dan romantik komedi
No: Pablo Larrain’in Pinochet üçlemesinin son halkası
Istvan Szabo: Macar ustadan sinemada insan yüzü ve daha pek çok şey üzerine
Hangi İnsan Hakları’nın Video-Eylem Atölyesi’nin ardından
Gürcan Keltek ödüllü kısası Fazlamesai’yi anlatıyor
Bu sayıdaki eleştiriler
Açlığa Doymak
Kibarca Öldürmek (Killing Them Softly)
Cherry’nin Hikâyesi (About Cherry)
Hobbit: Beklenmedik Yolculuk (The Hobbit: An Unexpected Journey)
Önceki makaleYeni Film Dergisi’nin 28. Sayısı Çıktı
Sonraki makaleDear Wendy
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here