Ana sayfa Haber Karşıt Sinema Manifestosu Yayınlandı

Karşıt Sinema Manifestosu Yayınlandı

619
0


Can Eren ve Beste Yamalıoğlu’nun yazdıkları manifestoyu paylaşıyoruz.

“Biz 20’li yaşlarda, daha uzunca yıllar sinema pratiği ve teorisi ile ilgilenecek olan gençleriz. Bu yüzden Sinema yapmaya devam edebilmek için öncelikle önümüzdeki uzunca yolu temizlemek ve bir farkındalık yaratmak gerektiğini düşünüyoruz.
Karşıt Sinema Manifesto, Yeni Türkiye Sineması’nın içine girdiği duraklama dönemine dikkat çekmek, gerilemesine engel olmak ve olası bir çöküşü ortadan kaldırmak amacı ile yönetmen Can Eren ve sinema yazarı Beste Yamalıoğlu tarafından kaleme alınmıştır.
Temel argümanı:
Türkiye Sineması’nda kullanılan minimal ve gerçekçi yapı tıkanmıştır. Sinema özgün ve yenilikçi olmaktan uzak; taşra bunalımı, çevre/aile ikilemi, yabancılaşma ve aidiyet gibi kavramlar arasında sıkışmış, dolayısıyla yaratıcılıkla yakından uzaktan ilgisi olmayan, festival ve ödül odaklı uyuşturucu bir mekanizma haline getirilmiştir. Sinemanın; sinemacıların, yapımcıların, dağıtımcıların, akademisyenlerin ve festivallerin birbirlerinin sırtlarını sıvazladıkları bu rant denizinde kaybolmasına izin vermeyeceğiz. Sanat sineması kisvesi altında teknik ve teorik yetersizliklerin örtbas edildiği sinemanın samimiyetini sorguluyoruz. Sinemanın samimiyetine inanmayan seyirci için sinema sektörü açık bir pazar; filmler, yeniden ve yeniden okunabilecek birer değer olmak yerine tüketilip atılan dönemlik ürünler haline gelmiştir. Yani sinema, ülkenin sosyo-ekonomik şartlarına uydurulmuş bir ürüne, sinemacı ise ürününü pazarlayan bir tüccara dönüşmüştür.
Misyonu ve Vizyonu:
Karşıt Sinema Manifestosuyazarları ve destekçileri olarak, sinemayı içine atıldığı bu bataklıktan kurtarmak için sinemanın olmazsa olmaz teamüllerini yineleme ihtiyacı duyuyor ve bu yola girdiğimizi resmen ilan ediyoruz. Türkiye Sineması’nın yenilikçi, özgün ve yaratıcı bakış açılarına ihtiyacı olduğunu göstermeye çalışıyoruz çünkü sinema sanatı ile hem teorik hem pratik anlamda ölünceye dek haşır neşir olacağız. Karşıt Sinema, ulusal ve uluslararası sanat otoritelerinin ödül ve cezalarıyla değil, her sanatçının kendi iç ve dış dinamikleriyle, kendi zihninin yönlendirmeleriyle oluşacaktır. Biz Karşıt Sinema destekçileri olarak tastamam bir sinemanın oluşması adına elimizi taşın altına sokuyor ve bu manifestoyu var olan sinemaya bir antitez olarak sunuyoruz. Bunun sonucunda Türkiye Sineması’nın geleceği için özgür, özgün, yenilikçi ve yaratıcı bir sentez elde etmeyi umuyoruz.”
Manifesto Ekibi
Can Eren (Yönetmen)
Beste Yamalıoğlu (Sinema yazarı)

Önceki makaleHisar Kısa Film 2013 Başvuruları Sona Eriyor
Sonraki makaleEge Görgün’ün Öykü Kitabı Cinbaz Çıktı
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here