Ana sayfa 2010'lar 2013 Düğün Dernek

Düğün Dernek

1674
0
 
Televizyonda yayınlanan İşler Güçler dizisinde rol alan Ahmet Kural ve Murat Cemcir ikilisinin sürüklediği Düğün Dernek, Türkiye’de son yıllarda en çok izlenen filmlerden biri oldu. Yedi milyona yaklaşan seyirciye ulaşan filmin popülerliğinde televizyonun etkisi büyük tabii. Dizinin kısa sürede bir televizyon fenomenine dönüşmesi, kemikleşen bir seyirci grubunun da oluşmasına neden oldu. Bunun da etkisiyle film de gişede büyük bir başarı sağladı. Ancak Düğün Dernek seyirci başarısına rağmen dizinin gerisinde kalan bir yapım.
Türkiye’de üretilen komedi filmlerinde sıklıkla görülen bir sorun vardır: Doksan dakikalık bir film boyunca yönetmenler ve oyuncular her dakikaya bir espri sıkıştırmaya çalışır. Komedi türünün komiklik yapmakla eşdeğer olduğu, aradaki boşluk anlarının da kovalamacayla doldurulması gerektiği düşünülür. Anlatım ve aksiyon, Amerikan komedi geleneğinde önemli yeri olan slapstick komediyle sulu bir mizahın  iç içe geçtiği bir yapıya sahiptir. Seyirciyi nefessiz bırakan, düşünmeye vakit vermeyen, kitsch bir estetiğe yaslanmaktan çekinmek yerine aksine büyük bir keyif alan bir tavır benimsenir. Türkiye’deki komedilerde genel olarak hâkim olan bu çizginin dışında kalan Cem Yılmaz (kimi filmlerinde), Yüksel Aksu ve Yılmaz Erdoğan gibi isimler bu yüzden türün içinde çok çabuk sivrilmeyi başarır. Komediyi ve mizahı kavrayışlarıyla diğer yönetmenlerden ayrılır bu isimler. Mizah, karakterleri sığ bir role hapsetmek yerine, ismini saydığımız yönetmenlerin elinde karakterleri derinleştiren bir etkiye sahiptir.
Genel olarak komedi filmlerinde gördüğümüz sorunları Düğün Dernek’te de görmek mümkündür. Hızlı tempo ve zorlama mizah çoğu yerde filmin etkisini zayıflatır. Seyirciye bir anlık durma ve düşünme fırsatı vermeyen klişe olay örgüsü, aceleye getirilmiş izlenimi uyandırır. Ahmet Kural ve Murat Cemcir ikilisinin aşırıya kaçan oyunculukları da bunlara eklenince, Düğün Dernek dizinin sıradan bir bölümünün gerisinde kalır. Dizideki orijinallik, samimiyet ve farklı özelliklerdeki geniş karakter havuzu filmde yerini sığ bir güldürüye bırakır.
Ancak bütün zaaflarına rağmen, filmin Türkiye’deki komedi filmleri standartlarının altına düşmediğini de söylemekte fayda var. Beklentileri yukarı çekmezseniz, Düğün Dernek genel olarak ülkemizde yapılan gişe filmlerinden azı olmayan bir yapım. Filmin içinde yer yer çok komik olan bölümlerin ve diyalogların genel bir yapıya yedirilememesi ve belki de filmin aceleye gelmesi, daha iyisi olabilecekken filmin vasat kalmasına neden olur. Televizyonda yaptıkları işlerle rüştünü ispatlayan bir grubun elinden çıkan film, senaryonun geliştirilmesi ve aksiyonla komedi dozunun dengeli ayarlanması ile çok daha keyifli bir seyirliğe dönüşebilirmiş izlenimi verir. 
 
Barış Saydam
bar_saydam@hotmail.com
 
Önceki makaleKill Bill
Sonraki makaleAkira Kurosawa
1983, İstanbul doğumlu. Lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema Bölümü'nde yaptı. Altyazı dergisinde sinema eleştirileri yazmaya başladı. 2008’de Avrupa Sineması isimli web sitesini kurdu. 2011-2014 yılları arasında Hayal Perdesi dergisinde web sitesi editörlüğü yaptı ve derginin yayın kurulunda görev aldı. TÜRVAK bünyesinde çıkartılan Cine Belge isimli derginin yazı işleri müdürlüğünü yaptı. 2012’den beri Sinematek Derneği’nde Film Analizi dersi veriyor. 2013-2019 yılları arasında Türk Sineması Araştırmaları (TSA) projesinde koordinatör yardımcılığı ve içerik editörü olarak görev yaptı. 2018-2020 yılları arasında İstanbul Şehir Üniversitesi'nde ders verdi. 2018-2021 yılları arasında Sinema Yazarları Derneği'nin (SİYAD) genel sekreterliğini üstlendi. Ayrıca Giovanni Scognamillo’nun Gözüyle Yeşilçam(2011), Sinemada Tarih Yazımı (2015), Erol Ağakay: Yeşilçam’a Adanmış Bir Hayat (2015), Oyuncu, Yönetmen, Senarist, Yapımcı Yılmaz Güney (2015)- Burçak Evren'le ortak-, Karanlıkta Işığı Yakalamak: Ahmet Uluçay Derlemesi (2016), Aytekin Çakmakçı: Güneşe Lamba Yakan Adam (2019), Osmanlı’da Sinematografın Yolculuğu (1895-1923) [2020], Derviş Zaim Sinemasına Tersten Bakmak (2021) – Tuba Deniz’le ortak-, Orta Doğu Sinemaları (2021) – Mehmet Öztürk’le ortak-, Türkiye’de Sanat Sineması (2022) isimli kitapları da bulunuyor.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here