Ana sayfa 1960'lar 1965 Viva Maria!

Viva Maria!

1200
0


Yaşasın özgürlük! Yaşasın Maria!

Louis Malle’ın en hafif filmlerin biri olan Viva Maria!, aynı zamanda dönemin en önemli ve en güzel iki Fransız oyuncusu olan Brigitte Bardot ve Jeanne Moreau’yu da aynı filmde buluşturuyor. Moreau oyunculuğunu, Bardot’ta güzelliğini filmde öne çıkarıyor. İkilinin farklı vasıflarını ön plana çıkaran ve bu ikiliyi en verimli bir şekilde kullanan Malle’yi oyuncu yönetimi konusunda kutlamak lazım. İki superstarı aynı sahnede buluşturarak onlardan maksimum verim almak kolay iş değil.

İrlandalı bir babanın düzen karşıtı kızı olarak büyüyen, devrimci ve silahlı güce inanan Maria I (Bardot) ve tiyatro eğitimi almış, Paris’te büyüyen ve müzikallerde sahne alarak hayatını devam ettiren Maria II (Moreau) birlikte sahne almaya başlar. Kısa sürede cinselliklerini de öne çıkararak insanları kendilerine hayran bırakan ikili, bu sayede gittikleri her yerde meşhur olur. Meksika’daki devrimin ortasında kalan ikili, halkın yanında yer alarak bu devrime öncülük eder. Bu sayede ikilinin güzellikleri dışında, diğer özellikleri de gün yüzüne çıkar. Malle, belki de beyazperdede Bardot’un canlandırdığı en güçlü kadın karakterlerinden birini yaratır. Maria I; güzel, masum, sevimli ve uçarı olmasının yanında, kendine güveni olan, anarşist, güçlü ve lider bir kadındır. Hem sahnede şarkı söyleyerek striptiz yapar. Hem de silahlardan çok iyi anlar. Bu tezatları mükemmel bir şekilde canlandırdığı karakterde birleştiren Bardot, izleyenlerin ezberini bozmadan klasik Bardot karakterlerinin de ötesine geçer. Jeanne Moreau ise, oynadığı her sahnede güçlü oyunculuğunu sergiler. Özellikle Shakespeare ve Cesar’dan bölümlerle köylülere özgürlük dersi verdiği tirat, bütün filme damgasını vurur. Bunun yanında, ikilinin birlikte sahneye çıktıkları ve aynalarla unutulmaz sahnelerin yaratıldığı dans sekansı da filmin unutulmaz sahneleri arasında yerini alır.

Oyuncularıyla öne çıkan Viva Maria!, belki de başroldeki güzel ve yetenekli kadın karakterleri sayesinde, Thelma ve Louise ve Bandidas gibi filmlerinde öncüsü olur. Güzel ve güçlü iki kadının maceralarla dolu eğlenceli hikayesi, görüntü yönetmeni Henri Decae’nin müthiş kareleriyle birleşerek unutulmaz bir seyirlik yaratır. Heyecanın ve eğlencenin hiç eksilmediği Viva Maria!, dönemin iki güzelini de bir arada görmek için mükemmel bir fırsat sunar.

Barış Saydam

bar_saydam@hotmail.com

Önceki makaleVinterkyss
Sonraki makaleVolver
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here