Ana sayfa 2000'ler 2008 Summer Hours

Summer Hours

1123
0

Summer Hours

“Yaz Saati” annelerinin vefatıyla kendilerine kalan evi ve içindeki eşyaları satıp satmama ikilemindeki orta yaşlı üç kardeşin çıkmazlarını anlatıyor. Evinde antikalar, tablolar ve gümüşler barındıran büyük annenin önceden hissettiği vefatı sonrası geride kalan üç kardeşin evle ilgili ortak bir karar vermek zorunda oluşları onları bir araya getirirken aynı zamanda gelecekteki birlikteliklerinin de habercisi oluyor.

Burjuva Fransız ailelerin kendilerine has problemlerini anlatan filmlerden bir yenisi daha olan “Yaz Saati” geveze üslubuyla seyirciyi yoran bir yapım. Bu üslubu doğallığına yormak da mümkün, lakin tanık olduğumuz diyaloglardan pek çoğu bizi hiçbir şekilde ilgilendirmiyor. Anlattığı aile kadar filmin kendi de burjuva. Seyirciye öyle bir hikaye anlatıyor ki içine girmek, özdeşleşmek, meraklanmak, ilgilenmek imkansız. Karakterlerin iç dünyaları hakkında hiçbir bilgi edinemeyişimiz bir yana dursun, aradan bir saat geçtikten sonra Frédéric’in ailesi hakkında bir bilgi kırıntısı öğrenmemizse geç kalınmış bir çaba olarak abes kaçıyor. Bir veraset davası etrafında oyalana oyalana laçkalaşan film ağızda defalarca çiğnenip tadı kaçan bir yemekten farksızlaşıyor. İlla ki bu aileyi gözetlemek isteyenlere önerilir, geri kalanlar alabildiğine uzak dursun.

Melih Tu-men

Önceki makaleDen du Frygter
Sonraki makaleFifty Dead Men Walking
Bir çevirmen. Çeviri onun için kendini ifade etmenin en uygun yolu. Son dönemde animeye sinemadan daha çok önem (değer) veriyor ve haddizatında Japoncaya merak salmış durumda. Sinemada 80 öncesi (Godard hariç) filmlerini elinin tersiyle itmekten çekinmiyor, saygı duymasına rağmen izlemekten hoşlanmıyor. "Sinema öldü!" fikrine katılmasa da sürekli gençleştirme operasyonları geçirdiğini düşünüyor ve dolayısıyla da izleyeceği filmlere katmanlı bir seçicilik uygulamaktan vazgeç(e)miyor. Her tür kara film ve animasyon onun için bir şansı hak ediyor. Reha Erdem ve Satoshi Kôn ne çekse seyrediyor.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here