Ana sayfa Haber Kültür ve Turizm Bakanlığı’na Dersim 38 Kınaması

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na Dersim 38 Kınaması

662
0

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Dersim 38 adlı belgesel filme karşı aldığı olumsuz tavır nedeniyle Altyazı Aylık Sinema Dergisi, Documentarist – İstanbul Belgesel Günleri, Sine-Sen Sinema Emekçileri Sendikası, Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, Yeni Film Dergisi ve Yeni Sinema Hareketi bir kınama duyurusu yayınladı.

Duyurunun tam metni:

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sansür ısrarını kınıyoruz!

Türkiye’den çıkan filmlerin dünya festivallerinde el üstünde tutulduğu, büyük başarılara imza attığı bir dönemde, ülkemizde sinema alanında yeni sansür mekanizmalarının devreye sokulduğunu kaygıyla izlemekteyiz.

Geçen yıllarda R. Arzu Köksal’ın belgesel filmi Son Kumsal’ın İnebolu’daki gösterimi AKP’li Belediye Başkanı İdris Güleç tarafından yarıda kesilmişti. Daha sonra Hüseyin Karabey’in Gitmek ve Kazım Öz’ün Fotoğraf adlı filmleri Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın müdahalesi ile gösterilecekleri uluslararası festivallerin programlarından son anda çıkartılmıştı.

Geçtiğimiz hafta, Bianet yazarı Av. Fikret İlkiz, T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı adına kaleme alınmış kendisine ulaştırılan bir mektup yayınladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı adına Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürü Abdurrahman Çelik imzasıyla yapılan bir açıklama Çayan Demirel’in Dersim 38 adlı filminin yasaklanmasını savunuyordu.

Daha önce Denetleme ve Sınıflandırma Kurulu tarafından dağıtım yasağı getirilen Dersim 38 belgeseliyle ilgili olarak yönetmen ve yapımcı, kararın iptali için mahkemeye başvurarak davayı kazandığı halde; Kültür ve Turizm Bakanlığı kararı Danıştay’a götürerek bu yüz kızartıcı yasağın tekrar uygulamaya konması için çalışmakta ve söz konusu yasağı hararetle savunmaktadır. Bakanlığın açıklamasında dile getirilen ve “bir belgeselin uyması gereken kurallar” olarak sunulan argümanlar ise, ancak baskı rejimlerinde rastlanabilecek bir propaganda film reçetesinden farksızdır.

Sinema sektörünü desteklemesi ve yaratıcı filmlerin yapımını teşvik etmesi beklenen bir kurumda, belgesel yapımını akla ziyan kalıplara sokmaya çalışan, yaklaşımını beğenmediği filmleri ise yasaklamayı marifet sayan bir zihniyetin egemen olması biz sinemacıları utandırmaktadır.

Bu çağdışı ve yasakçı yaklaşımı kınıyor, hem Dersim 38 belgeselinin üç yıla yayılan hukuk mücadelesinin hem de bundan sonraki bütün yasakçı girişimlerin takipçisi olacağımızı bildiriyoruz.

Altyazi Aylık Sinema Dergisi
Documentarist – İstanbul Belgesel Günleri
Sine-Sen Sinema Emekçileri Sendikası
Uluslararası İşçi Filmleri Festivali
Yeni Film Dergisi
Yeni Sinema Hareketi

Önceki makaleBiutiful
Sonraki makaleGoya Ödülleri İçin Adaylar Açıklandı
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here