Ana sayfa Haber Press Vizyona Giriyor

Press Vizyona Giriyor

665
0


1990’lı yıllarda OHAL bölgesinde görev yapan muhabirlerin hikâyesini konu alan Press, 18 Mart’ta vizyona giriyor.

Yönetmeni Sedat Yılmaz’ın ilk yönetmenlik denemesi olan Press, 47. Altın Portakal Film Festivali’nde “Jüri Özel Ödülü”nü kazanırken filmin oyuncularından Aram Dildar da “Behlül Dal Jüri Özel Ödülü”nün sahibi olmuştu.

Şu an Günlük adıyla yayın hayatına devam eden dönemin Gündem gazetesi çalışanlarının OHAL bölgesinde karşılaştıkları zorlukları anlatan film için yönetmen Yılmaz, ülkenin gerçeklerini ve yaşanmışlıklarını anlatmak amacıyla filmi çektiklerini söylüyor. Senaryosu dört yıllık bir süreç sonunda tamamlanan Press, Kürtçe ve Türkçe olarak çekildi. Yönetmen Yılmaz, çekimleri Diyarbakır’da gerçekleşen filmin castını oluştururken de o dönemde yaşanmışlıklar hakkında fikir sahibi olan ve Kürtçeye hâkim ama profesyonel olmayan Kürt oyuncuları tercih ettiklerini belirtiyor.

Filmin hikâyesi şöyle: 1990’lı yılların ilk yarısında çatışmaların yoğun yaşandığı günlerde, bir avuç gazeteci Diyarbakır’da yaşanan insan hakkı ihlallerini dünyaya duyurmaya çalışmaktadır. İstanbul merkezli Gündem gazetesinin Diyarbakır bürosunda yedi kişi çalışmaktadır. Hasan (36) büronun şefi; Faysal (30), Alişan (28), Kadir (27) diğerlerine göre daha tecrübeli muhabirlerdir. Lokman (24) ve Songül (23) daha çok büroda çalışmaktadır. Fırat (17) ise büronun gazete dağıtım ve getir götür işlerini yapmaktadır.

Faysal, yaptığı bir haberde orduyla ilişkisi olan bir çetenin izine rastlar. Çete, bölgedeki birçok cinayetin zanlısıdır. Çete haberinden sonra tehdit telefonları almaya başlayan Faysal, çetenin üzerine gitmeye devam eder. Büronun teknik olanaksızlıkları yetmezmiş gibi her türlü engellemeyle karşılaşırlar. Gazetecilerin en basit işleri bile onlar için aşılması zor engeller haline gelir. Çektikleri fotoğrafları bastıracak yer bulmak ya da fotoğrafları İstanbul’a göndermek için sürekli karşılarına çıkan engelleri aşmak zorundadırlar.

Önceki makaleFestival Okullarda
Sonraki makale8. Yıldız Kısa Film Festivali
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here