Ana sayfa Haber “Bal” Amerikan Basınında

“Bal” Amerikan Basınında

763
0


Semih Kaplanoğlu’nun Altın Ayı ödüllü filmi Bal, ABD’de vizyona girdi. 25 Mart günü New York Village East Theater’da açılışı yapılan film, ABD’nin saygın film eleştirmenlerinden tam not aldı.

New York Times Gazetesi yazarı Andy Webster “Bir oğlun doğanın rehberliğindeki arayışı” başlıklı yazısında filmden övgüyle sözetti ;

“… Filmin zorlama olmayan organik, sessiz bir ritmi ve sihir gibi tesirli kareleri var. Seyircinin kendisi gibi Kaplanoğlu da doğanın dile gelmesinden ve lirik, gizemli bir sihir yaratmasından memnun.”

New York Post Gazetesi’nden V. A. Musetto ise Kaplanoğlu’nun yönetmenliğini överek, bu ince ve zekice yapılmış filmin maceracı ruhlara hitap edeceğini söyledi.

New York Film Eleştirmenleri Birliği üyesi Harvey Karten da Arizona Reporter’daki köşesinde filmin başrol oyuncusu Bora Altaş’ın oyunculuğuna dikkat çekti.

A. V. Club yazarı Sam Adams, yazısında filmin “Hayatın sade ve saflığı bozulmamış zevkleri kadar eşsiz” olduğunu ifade etti.

Filmin ABD prömiyeri 10 Ocak tarihinde Palm Springs Film Festivali’nde yapılmıştı.

Önceki makaleBela Tarr Röportajı
Sonraki makaleKüçük Günahlar Vizyona Giriyor
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here