Ana sayfa Haber Altyazı’nın Temmuz-Ağustos Sayısı Çıktı

Altyazı’nın Temmuz-Ağustos Sayısı Çıktı

705
0

Altyazı Aylık Sinema Dergisi’nin her yıl olduğu gibi bu yıl da iki aylık olarak çıkardığı yaz sayısında, son dönemde festivallerde izleyici karşısına çıkıp da ticari vizyona girmeyen önemli filmlere dikkat çeken geniş bir dosya yer alıyor. Macar yönetmen Bela Tarr’ın Berlin’de Jüri Özel Ödülü alan filmi Torino Atı’ndan Olivier Assayas’ın yönettiği epik biyografi Carlos’a, has Amerikan bağımsızı Aşk ve Küller’den Chang-dong Lee’nin Şiir’ine, Altyazı ekibinin ‘kaçırmayın’ dediği 10 film, ‘Vizyona Alternatif Filmler’ dosyasında mercek altına alınıyor.

Altyazı’nın ‘Vizyon’ sayfalarında ise, İranlı Asghar Farhadi’ye Altın Ayı kazandıran ve yılın en iyileri arasında yer alan Bir Ayrılık (Jodaeiye Nader az Simin), Polonyalı usta Jerzy Skolimwski’nin bir Afgan mahkûmun hayatta kalma mücadelesini işlediği Ölümüne Kaçış (Essential Killing) ve Xavier Beauvois’nın geçtiğimiz yıl Cannes’da Jüri Büyük Ödülü’nü kazanan filmi Tanrılar ve İnsanlar (Des hommes et des dieux) kapsamlı olarak işleniyor. Vizyonda ayrıca, Maymunlar Cehennemi: Başlangıç’ı (Rise of the Planet of the Apes) beklerken hafızaları tazelemek isteyenler için Maymunlar Cehennemi serisinin tarihçesine bakan bir inceleme yazısı ve Haruki Murakami’nin ünlü romanından uyarladığı İmkânsızın Şarkısı (Norwegian Wood) ile gündemde olan Tran Anh Hung’la yapılmış bir söyleşi de yer alıyor.

Derginin Temmuz-Ağustos sayısının ‘Vizyon Ötesi’ sayfalarında ise bu ay söyleşiler ağırlıkta. Sinema ve televizyon tarihinin unutulmazlarından Monty Python ekibinin tek Amerikalı üyesi Terry Gilliam, Altyazı’ya Brazil’den 12 Maymun’a filmografisinin kilometre taşlarına dair sayısız anekdot anlatırken, hâlâ eskisi kadar çılgın ve eğlenceli olduğunu gösteriyor. Altyazı ekibi ayrıca, Documentarist kapsamında İstanbul’a gelen Çek belgeselci Helena Trestikova’yla, ilk filmiyle Goethe Enstitüsü ve İstanbul Modern’in konuğu olarak ‘Almanya’dan Yepyeni Filmler’ programına katılan Sophie Heldman’la ve kısa filmin genç yetenekleri arasında yer alan Arin İnan Arslan, Erol Mintaş ve Serhat Karaaslan’la yapılmış söyleşiler yer alıyor. Derginin ‘Devre Dışı’ köşesinin bu ayki konuğu ise, gerçeküstücü akımın büyük ismi Salvador Dali.

Altyazı’nın 108. sayısının ‘Eleştiriler’ bölümünde de şu filmlerle ilgili eleştiri yazıları okunabilir: Tehlikeli Yol, Super 8, Ateşli Oda, Kaledeki Yalnızlık, Koğuş ve Troll Avcısı.

Önceki makaleOnur Ünlü’den Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikâyesi
Sonraki makaleKusturica Drina Köprüsü’nü Beyazperdeye Taşıyor
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here