Ana sayfa Haber Ken Loach’un Yasaklanan Belgeseli Gösterime Giriyor

Ken Loach’un Yasaklanan Belgeseli Gösterime Giriyor

748
0



Ken Loach’un 1969 yılında Save the Children adlı yardım kuruluşu için çektiği ancak daha sonrasında yasaklanıp gösterime sokulmayan bir belgeseli Londra’da film eleştirmenlerine gösterildi.

Loach’un filmi, yardım kuruluşunun çalışmalarını İngiltere ve Kenya’da yürüttüğü faaliyetleri eleştiriyordu. Yardım kuruluşu bunun üzerine kendi isteğiyle hazırlanan filmin gösterimine izin vermemişti.

Ad konmamış olan filmin halka açık premieri 1 Eylül’de yapılacak.

Loach filmin ilk kez yardım kuruluşu yetkililerine gösterildiğinde, kimseden pek bir yorum duymadıklarını ve yetkililerin salonu terk ettikten sonra avukatlarıyla haber gönderdiklerini söylüyor. 53 dakikalık belgesel film, Save the Children’ın 50. yılı için çekilmişti. Film, yaklaşık 40 yıl sonra, bu kez yardım kuruluşunun onayıyla da gösterime giriyor.

Loach filmde, Save the Children’ın merkezinin bulunduğu Essex kentine giderek, kuruluşun çalışanlarını sorumlu oldukları bazı gençlerin aileleriyle ilgili ifadeler kullanırken görüntülüyor. Belgeselin bir başka bölümünde ise Loach Nairobi’deki bir kuruluşa giderek, çocukların orada anadillerinde konuşmalarına izin verilmediğini görüntülüyor.

Önceki makaleYeni Çıkan Sinema Kitapları: Sinema Araştırmaları Kuramlar, Kavramlar, Yaklaşımlar
Sonraki makaleOne Day
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here