Ana sayfa Haber Yeni Çıkan Sinema Kitapları: Sinema Araştırmaları Kuramlar, Kavramlar, Yaklaşımlar

Yeni Çıkan Sinema Kitapları: Sinema Araştırmaları Kuramlar, Kavramlar, Yaklaşımlar

751
0

Sinema Araştırmaları Kuramlar, Kavramlar, Yaklaşımlar
Murat İri’nin derlediği kitapta Gülin Terek-Ünal, Ahsen Deniz Morva, Berrin Yanıkkaya, Erman Ata Uncu, H. Esra Arcan, M. Bilal Dede, Mehmet Sarı, Nilgün Abisel, Nilüfer Timisi, Nurçay Türkoğlu, Pembe Behçetoğulları, Serpil Kırel, Tuğrul Eryılmaz ve Tül Akbal Sualp’in yazıları bulunuyor. Kitapta erken dönem kuramcılardan yönetmenlere, yıldızlara, türlere ve Marksizm, psikanaliz, ya da feminizm gibi farklı eleştirel yaklaşımlara yer veriliyor.

Film kuramının tarihi biçimci ve gerçekçi paradigmaların diyalektiği ile belirlenmektedir, dolayısıyla kitapta ilk değinilen konu budur. Diğer taraftan konu kitapta daha kapsamlı ve sosyal teoriye daha uyumlu bir açıdan tartışılmaya çalışılmaktadır. Buna bağlı olarak sinema izleyicisi üzerine yapılan sosyolojik araştırmaları geniş bir ayrıntısı ile tarihsel olarak tartışan Jostein Gripsrude’un da yazısı vardır. Kitap sinema analizi, kavrayışı, değerlendirmesi üzerine ilgi sahibi olan ve olmak isteyen herkese hitap eder bir niteliğe sahiptir.

Önceki makale18. Adana Altın Koza Film Festivali’nin Programı Açıklandı
Sonraki makaleKen Loach’un Yasaklanan Belgeseli Gösterime Giriyor
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here