Ana sayfa Haber Altın Portakal’da “Geç Gelen Ödüller” Sahiplerini Buldu

Altın Portakal’da “Geç Gelen Ödüller” Sahiplerini Buldu

637
0

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile Antalya Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde 1979 yılında sansüre karşı tepki, 1980 yılında ise 12 Eylül askeri darbesi nedeniyle yapılamayan film yarışmaları bu yıl yapıldı ve Altın Portakal’ın “Geç Gelen Ödülleri” sahiplerini buldu.
1980 darbesinin yıl dönümü olan 12 Eylül’de düzenlenen bir basın toplantısıyla 16. ve 17. Altın Portakal jürilerinin yaşayan üyeleri tarafından yapılan değerlendirme sonucunda “Geç Gelen Ödüller”i kazanan filmler açıklandı.

Jürinin yaptığı değerlendirme sonucunda Yavuz Özkan‘ ın yönettiği Demiryol ve Ömer Kavur’un yönettiği Yusuf ile Kenan filmleri 79 yılının “En iyi Film” ödülünü paylaştılar. 1980 yılının “En İyi Film” ödülü ise Zeki Ökten’in yönettiği Sürü’ye verildi.

Prof. Dr. Özdemir Nutku (Jüri Başkanı), Hale Soygazi, Selahattin Tonguç, Vecdi Sayar, Atilla Dorsay, Tunca Yönder, Doğan Hızlan, Ahmet Keskin, Nurettin Tekindor, Kenan Değer ve Tonguç Yaşar’dan oluşan “Geç Gelen Ödüller” jürisinin yaptığı değerlendirme sonucunda 1979 ve 1980 yıllarında Altın Portakal ödülüne layık görülen filmler ve sanatçılar şu şekilde sıralandı:

16. Altın Portakal’ın en iyileri

En İyi Film :Demiryol- Yusuf İle Kenan
En İyi Yönetmen: Yavuz Özkan- Demiryol
En İyi Senaryo: Onat Kutlar ve Ömer Kavur – Yusuf İle Kenan
En İyi Müzik: Arif Erkin -Kanal
En İyi Kadın Oyuncu: Sevda Ferdağ – Seninle Son Defa
En İyi Erkek Oyuncu: Fikret Hakan – Demiryol
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Sevda Aktolga- Bebek ve Demiryol filmleri
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Kamuran Usluer –Kanal
En iyi Çocuk Oyuncu: Cem Davran- Yusuf İle Kenan

17. Altın Portakal’ın en iyileri

En İyi Film: Sürü
En İyi Yönetmen: Zeki Ökten –Sürü ve Düşman filmleri
En İyi Senaryo: Başar Sabuncu – Adak
En İyi Müzik: Zülfü Livaneli- Sürü
En İyi Kadın Oyuncu: Melike Demirağ –Sürü / Güngör Bayrak-Düşman
En İyi Erkek Oyuncu: Tarık Akan – Adak ve Sürü” filmleri /Aytaç Arman- Düşman
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Fehamet Atila- Düşman
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Tuncel Kurtiz-Sürü

1980 yılında Antalya Belediye Başkanı olan Selahattin Tonguç, dönemi ve Antalya’yı temsilen Geç Gelen Altın Portakal Ödülleri jürisinde yer aldı.

Önceki makaleAltın Koza’da Türkiye Sineması Kongresi
Sonraki makale1001 Belgesel Film Festivali Başlıyor
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here