Ana sayfa Haber Türkiye’den Yedi Film OSCAR İçin Yarışacak

Türkiye’den Yedi Film OSCAR İçin Yarışacak

718
0


Bu yıl 84. sü düzenlenecek olan OSCAR ödül töreni için Türkiye’den yedi film başvuruda bulundu.

Akademi, “En İyi Yabancı Dilde Film” kategorisinde aday olabilmek için ülkelerin ilgili meslek örgütleri ve derneklerinin bir araya gelerek, bir filmin kendisine bildirilmesini talep ediyor. Filmlerin kendi ülkelerinde değerlendirmeye girebilmesi için ise 1 Ekim – 30 Eylül tarihleri arasında en az yedi gün herhangi bir sinemada ticari gösterime giriş olması şartı mevcut. Ekim ayının ilk haftasında belirlenerek ismi Akademi’ye bildirilecek olan Türk filmi, meslek örgütleri ve derneklerin atadığı temsilcilerin yapacağı değerlendirme toplantısı sonucunda netleşecek. OSCAR için yarışmaya aday, belirtilen yönetmeliğe uygun yedi film antraktsinema.com’dan öğrendiğimize göre şöyle;

Selim Demirdelen-Kavşak
Orhan Oğuz’-Hayde Bre
Derviş Zaim-Gölgeler ve Suretler
Handan İpekçi-Çınar Ağacı
Nuri Bilge Ceylan-Bir Zamanlar Anadolu’da
Seyfi Teoman-Bizim Büyük Çaresizliğimiz
Seren Yüce-Çoğunluk

Daha önce Nuri Bilge Ceylan’ın, 64. Cannes Film Festivali’nden ödülle dönen ve dün 18. Adana Altın Koza Film Festivali’nde Türkiye Prömiyeri yapılan filmi Bir Zamanlar Anadolu’da’nın gösterim tarihini OSCAR ödül törenine katılabilmek için, 30 Eylül’den 23 Eylül’e aldığı konuşulmuştu.

Önceki makaleBir Zamanlar Anadolu’da Filminin Türkiye Prömiyeri Yapıldı
Sonraki makaleAdana’da Gösterimi Yapılan Türk Filmlerine Bir Bakış
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here