Ana sayfa Haber Altyazı’nın Ekim Sayısı Çıktı

Altyazı’nın Ekim Sayısı Çıktı

881
0


Altyazı dergisinin Ekim sayısı, Nuri Bilge Ceylan’ın son filmi Bir Zamanlar Anadolu’da’nın kurgu günlüğüyle birlikte bayilerde. Yönetmenin, filmin meşakkatli kurgu süreci boyunca geçirdiği aşamaları itinayla, samimiyetle anlattığı kırk sayfalık günlük, post prodüksiyon şirketi 1000 Volt’un desteğiyle ücretsiz özel ek olarak Altyazı’nın Ekim sayısında.

“Algılarımızın keskinliğini arttırmak için hayatımızın temposunu düşürmemiz gerektiği aşikâr. Neden yavaş tempolu filmleri sevdiğim ve böyle filmler yapmak istediğimin nedenleri de buralarda yatıyor zaten.” Nuri Bilge Ceylan

İstanbullu sinemaseverlerin her Sonbahar iple çektiği Filmekimi’nde, kaçırılmaması gereken yapımlar Altyazı’nın Ekim sayısının Filmekimi dosyasından takip edebilir. Lars von Trier’den Cafer Panahi’ye pek çok ustanın yanı sıra, festivallerde dikkat çeken genç yönetmenlerin filmleri de Altyazı’nın Filmekimi rehberinde.

Raul Ruiz Dosyası
Altyazı, geçtiğimiz Ağustos ayında hayata veda eden Raul Ruiz’i, yönetmene ayrılmış özel bir dosyayla anıyor. Avrupa sanat sinemasının bu büyük ustasının uçsuz bucaksız filmografisinin en nadide örnekleri, derginin Raul Ruiz dosyasında.

Todd Haynes’in son dönemde epey ses getiren ve Kate Winslet ile Guy Pearce’a Emmy kazandıran mini dizisi Mildred Pierce de, Altyazı’nın Dizi Film Kuşağı’nda.

Dergide ayrıca Steven Soderbergh’in “kıyameti” Salgın, festival takibi San Sebastian ve Toronto Film Festivalleri, İsveç’ten absürd bir imza Roy Andersson, Benim Sinemalarım’da Urfa İstanbul ve Beşikteki Miras, Metin Kaya ile madenci belgeseli Derin Çığlık/263 üzerine yazılar da yer alıyor.

Altyazı’nın bu sayısındaki eleştiriler ise Paris’te Gece Yarısı, Saç, Yeryüzündeki Son Aşk, İlk Yenilmez: Kaptan Amerika, Kovboylar ve Uzaylılar, Şangay ve Karadedeler Olayı.

Önceki makaleEl Otro
Sonraki makaleTürkiye’nin Oscar Adayı Bir Zamanlar Anadolu’da
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here