Ana sayfa Haber Bir Zamanlar Anadolu’da Filminin Kurgu Günlüğü’nden Notlar

Bir Zamanlar Anadolu’da Filminin Kurgu Günlüğü’nden Notlar

1022
0

Bir Zamanlar Anadolu'da Filminin Kurgu Günlüğü
Altyazı dergisi, Ekim sayısıyla birlikte okurlarına Bir Zamanlar Anadolu’da filminin kurgu günlüğünü de hediye ediyor. Nuri Bilge Ceylan’ın Üç Maymun filminde olduğu gibi, son filminde de günlüğüne düştüğü notlar sayesinde yönetmenin iç dünyasını anlamak ve filmi bir de onun gözünden yorumlamak mümkün. Sinema yayıncılığı alanında yapılabilecek en önemli işlerden birine imza atan Altyazı dergisinin yayınladığı günlükten birkaç satır arası.

“Algılarımızın keskinliğini arttırmak için hayatımızın temposunu düşürmemiz gerektiği aşikâr. Neden yavaş tempolu filmleri sevdiğim ve böyle filmler yapmak istediğimin nedenleri de burada yatıyor zaten.”

“Samanlıkta iğne arar gibi çekilen onca saatlik görüntünün içinden daha önce bulamadığım bir görüntü parçası her şeyi değiştirebiliyor.”

“Bugün kurgunun üçüncü versiyonuna noktayı koydum. 2 saat 37 dakika. Biraz uzun gözüküyor ama sinsi sinsi bu filmin biraz uzun olmasını da istiyorum galiba.”

“Filmi kısaltamıyorum, kısaltamıyorum. Bugün Bora ile, ardından Mehmet ile bir kez daha üzerinden geçtik. Bulduğumuz fikirler artık fazla kısaltmaya yönelik değil. Ebru’nun radikal kısaltma önerilerini denedim ama pek çok çalışmadı bence. Yarın artık her bir planı sıkı bir markaja alıp ufak trimlerle toplamda belli bir yeküne ulaşmaya çalışacağım…”

Önceki makaleTürkiye’nin Oscar Adayı Bir Zamanlar Anadolu’da
Sonraki makaleİstanbul Modern’de Carlos Saura Filmleri
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here