Ana sayfa Haber Sinecine’nin Yeni Sayısı Çıktı

Sinecine’nin Yeni Sayısı Çıktı

754
0


Hakemli sinema dergisi Sinecine’nin dördüncü sayısı Ahmet Gürata editörlüğünde çıktı. Bu sayıda yer alan Özlem Özdemir’in “Yeni Dönem İslami Sinema ve Modernlik: Geleneksellik Sınırında Üslup Arayışı” başlıklı yazısı, beyaz sinema olarak da adlandırılan din konusunu merkezine alan filmlerin üslubunu ele alıyor. “Kurtuluş Savaşı Filmleri ve Milli Hamaset Arayışı” yazısında Serhan Mersin, Kurtuluş Savaşı ile ilgili romanlar ve filmleri ele aldıkları temalar açısından karşılaştırıyor. Yazı bu filmlerin ulusal kimliğin inşasında oynadığı rolü değerlendiriyor ve söylemlerini tartışıyor. A. Deniz Morva Kablamacı’nın “Bu Fabrika Bizim: Karanlıkta(n) Uyananlar’da İşçi Sınıfının Temsili” başlıklı yazısında ise sinemada işçi ve sınıf mücadelesi konusuna değiniliyor.

Bu sayıda ayrıca sinema araştırmalarında önemli bir ismin Francesco Casetti’nin geniş yankı uyandıran “Sinemasal Deneyim” yazısına yer veriliyor. Defne Kırmızı tarafından çevrilen yazısında Casetti, izleme deneyiminin sinema salonlarından başka mecralara kaydığı günümüzde bir sorgulamanın kapılarını aralıyor. Değini köşesinde ise, Umut Kocagöz belgesel sinemanın görülmeyeni gösterme ve açığa çıkarma çabasını sorunsallaştırıyor.

Bahar sayısının dosya konusu ise “Dünden Bugüne Sinema Araştırmaları” olarak belirlenmiş. Bu konuda hazırlanacak dosya için dergi yazım kurallarına uygun yazılarınızı sinecine@gmail.comadresine gönderebilirsiniz. Yazı göndermek için son tarih 15 Aralık 2011.

Önceki makaleFilmekimi 2011 Değerlendirmesi
Sonraki makaleNuri Bilge Ceylan Londra Film Festivali’nde
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here