Ana sayfa Haber Yeni Çıkan DVD’ler: Press

Yeni Çıkan DVD’ler: Press

1001
0


Press – Tiglon

Yönetmen: Sedat Yılmaz
Oyuncular: Aram Dildar, Engin Emre Değer, Kadim Yaşar
Türkiye, 2011, 100 dk.

1990’lı yılların ilk yarısında çatışmaların yoğun yaşandığı günlerde, bir avuç gazeteci Diyarbakır’da yaşanan insan hakkı ihlallerini dünyaya duyurmaya çalışmaktadır. Faysal, yaptığı bir haberde orduyla ilişkisi olan bir çetenin izine rastlar. Çete, bölgedeki birçok cinayetin zanlısıdır. Çete haberinden sonra Faysal tehdit telefonları almaya başlar, ancak Faysal çetenin üzerine gitmeye devam eder.

Toplumdan beslenen sinemanın çıkardığı ürünler, farklı yaşamsal haleti ruhiyelerde öyle bir denk geliyor ki, karartmalar çağında karartılan eskiler de bir bir açığa çıkıyor. Gölgeler ve Suretler (2010), Saklı Hayatlar (2011) ve Press son dönemde bu ışığı yakan filmler. Press’te elbette Derviş Zaim’in yakaladığı bir sinematografik hazzı yakalamak mümkün değil. Yine de, özgürlük mücadelesi veren bir gazetenin filmini yaparken bile sokaktaki çekimleri zorlukla kotarılan, panzerleri ve savaş uçaklarını efektle kurtaran fakat asla sinemasal anlatımı arka plâna koymayan bir yapısı var. Kubrick estetiği ve dekorlarının peşinde değil, etkileyiciliği de orada saklı değil zaten.

DVD’de yer alan özel seçenekler:

Görsel Efektler
Kamera Arkası Görüntüler
Fotoğraf Galerisi ve Fragman
Altyazılar: Türkçe, İngilizce ve Almanca

Önceki makaleTemel Reis de Sinemaya Uyarlanıyor
Sonraki makaleInhale
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here