Ana sayfa Haber Türk Film Araştırmalarında Yeni Yönelimler Konferansı XIII: Sinema ve Hafıza

Türk Film Araştırmalarında Yeni Yönelimler Konferansı XIII: Sinema ve Hafıza

743
0


Bu yıl on üçüncüsü düzenlenecek olan Türk Film Araştırmalarında Yeni Yönelimler Konferansı’nda, geçtiğimiz senenin konusu olan “Sinema ve Felsefe”nin ardından, “Sinema ve Hafıza” olarak belirlendi. Konferans 03-05 Mayıs 2012 tarihlerinde Kadir Has Üniversitesi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Hafızamızın sınırlarını genişletmeyi, hatırlamanın yanısıra dışlamaya çalıştıklarımızı, hatırladıklarımızla baş edebilme biçimlerimizi, hayatımızın ilk dönemlerinin yaşam boyu süren etkilerini, hesaplaşma ve duyumsama duygularımızın hayatımız boyunca sanki bize karşıymış gibi direnmesini ve hatta kendini dayatmasını, bastırılan karşısında eninde sonunda yenilgimizi, kısaca insanın tarihi içinde sinemasal yolculuk, toplumun tarihini anlamak için kolektif bellek içinde gezinmek gibi alanları incelemeyi amaçlayan bu konferansta ele alınması planlanan konular ve panel başlıklarının bir kısmı aşağıda belirtilmiştir:

– Yeni Türk(iye) Sineması ve Toplumsal Hafızasız(lık)
– Tarihi Yazılmayanlar: Sinemamızın Göz Ardı Ettikleri
– Eleştirinin ve Seyircinin Belleği
– Geçmişle Hesaplaşmalar
– Dizilerle Tarih Yazmak
– Yeniden Yeşilçam: Dizisi Yapılan Filmler
– Kişisel Tarih: Üçlemeler
– Sinema/Şehir/Bellek
– Tarihin Tanıkları: Belgeseller
– Baba/Bellek/İsyan
– Benim Güzel Psikobiyografim: Kişisel Tarih
– Sinemamızdaki Toplumsal Arketipler
– Arşiv/Restorasyon/Nostalji

Konferansa başvurmak isteyenlerin, katılmak istedikleri panelin adını veya açık çağrıya başvuruluyorsa konuyu özetleyen 3 anahtar sözcüğü de içeren 300 kelimelik sunum özetlerini ve kısa özgeçmişlerini (100 kelime) en geç 1 Mart 2012 tarihine kadar zeynep@khas.edu.tr adresinde Zeynep Altundağ’a göndermeleri rica olunur. Uluslararası düzenlenen konferansta kimi paneller İngilizce gerçekleşecektir, bu nedenle başvurularda sunumun İngilizce yapılıp yapılamayacağının da belirtilmesi gerekmektedir.

Danışma Kurulu:
Tevfik Başer (Kadir Has Üniversitesi)
Melis Behlil (Kadir Has Üniversitesi)
Nevena Dakovic (Univerzitet u Beogradu)
John Hill (Royal Holloway, University of London)
Dina Iordanova (University of St. Andrews)
Levent Soysal (Kadir Has Üniversitesi)
Hülya Uçansu (Uluslararası İstanbul Film Festivali eski yöneticisi)

Program Kurulu:
Zahit Atam (Mimar Sinan Üniversitesi)
Deniz Bayrakdar (Kadir Has Üniversitesi)
Esin Paça Cengiz (Royal Holloway, University of London/Kadir Has Üniversitesi)
Z. Tül Süalp Akbal (Bahçeşehir Üniversitesi)
Nilay Ulusoy (Bahçeşehir Üniversitesi)

Düzenleme Komitesi:
Murat Akser (Kadir Has Üniversitesi)
Melis Oğuz (Kadir Has Üniversitesi)

Konferans Asistanı:
Zeynep Altundağ (Kadir Has Üniversitesi)
Elif Kahraman (Kadir Has Üniversitesi)

Önceki makaleDrive
Sonraki makaleBeyoğlu’ndaki Tarihi Sinemalar Birer Birer Yıkılıyor
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here