Ana sayfa Haber Toronto Film Festivali’nde Yılmaz Güney Filmleri Gösterilecek

Toronto Film Festivali’nde Yılmaz Güney Filmleri Gösterilecek

934
0


Yılmaz Güney’in sekiz filmi Toronto Uluslararası Film Festivali TIFF tarafından “The Way Home: The Films of Turkish Master Yilmaz Güney” başlığı altında Toronto’da gösterilecek. Filmlerin gösterimi TIFF Bell Lightbox-Reitman Square’de 26 Ocak-5 Şubat tarihleri arasında yapılacak.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, Yılmaz Güney Kültür ve Sanat Vakfı’nca organize edilen ve bu yıl ikincisi düzenlenen Yılmaz Güney Kültür ve Sanat Festivali etkinlik kapsamında Yılmaz Güney’in yapımcı, yönetmen, senarist veya oyuncu olarak yer aldığı 1968-1982 yılları arasında çevrilen Umut, Sürü, Yol, Zavallılar, Ağıt, Seyit Han, Aç Kurtlar ve Arkadaş filmleri gösterimde olacak.

Güney’in filmleri, 15 Ocak-15 Mart 2012 tarihleri arasında yapılacak olan 2. Yılmaz Güney Kültür ve Sanat Festivali kapsamında Türkiye’de ve dünyanın birçok kentinde sinemaseverler ile buluşacak. Festivalin gelirlerinin önemli bölümü Yılmaz Güney Kültür ve Sanat Vakfı’nın çalışmalarına aktarılacak.

Önceki makaleKill List
Sonraki makaleNuri Bilge Ceylan Sinemasında Kadın İmgesi: 3 Maymun ve Diğerleri
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here