Ana sayfa Haber Goethe Institut İstanbul’da Yakın Dönem Alman Sineması

Goethe Institut İstanbul’da Yakın Dönem Alman Sineması

726
0

Goethe-Institut Istanbul, Mart ayında her Perşembe saat 19.00’da son iki yılın yapımı Alman filmlerinden bir seçki sunuyor.

Gösterilecek filmler arasında yer alan Andres Veiel’in Biz Değilsek Kim (Wer wenn nicht wir) adlı filmi 2011 Berlin Film Festivali’nin yarışma filmlerindendi. Feo Aladağ’ın Ayrılık (Die Fremde) filmi, aldığı ödüller ve en iyi yabancı film dalında Oscar’a aday gösterilmesiyle uluslararası tanınırlığa ulaştı. Genç yönetmen Nick Baker-Montey’in ilk filmi olan Arabaların Üstünden Atlayan Adam (Der Mann, der über Autos sprang) pek çok festivalden ödüllerle dönmüş bir film. 2011 Bronz Alman Film Ödülü’nü alan film, RAF üyelerine farklı bir yaklaşımla bakarken aynı zamanda da onların hayatları üzerinden zamanın ruh halini yakalamayı başarıyor. Berlinli yönetmen Ulrich Köhler, Uyku Hastalığı (Schlafkrankheit) filmiyle Afrika kıtasına alışılmadık bir bakışla yaklaşıyor.

Gösterim Programı:
01.03.2012 – Biz Değilsek Kim
08.03.2012 – Ayrılık
15.03.2012 – Arabaların Üstünden Atlayan Adam
22.03.2012 – Uyku Hastalığı

Etkinlik ücretsizdir ve filmlerin başlama saati 19:00’dır.

Önceki makalePera Film’de Futbol Paneli Düzenleniyor
Sonraki makaleJacques Nolot !f İstanbul’un Konuğu Oluyor
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here