Ana sayfa Haber Altyazı’nın Yeni Sayısı Çıktı

Altyazı’nın Yeni Sayısı Çıktı

880
0
Altyazı Sinema Dergisi’nin Mayıs sayısı çıktı. Derginin bu ayki sayısında festivallerin gözde filmleriyle ilgili değerlendirmeler ve söyleşilere ağırlık veriliyor. Altyazı sayfalarında Andrea Arnold’un Emily Bronte’nin klasik romana yaptığı son derece yabanıl, şiddetli ve duygu yüklü uyarlama Uğultulu Tepeler; ülkemizde vizyona girebilen nadir belgesellerden birine imza atan yönetmen İmre Azem ile filmin çekim hikâyesi, İstanbul’un kentsel dönüşümü ve buna karşı sesini yükselten kentsel muhalefet ekseninde yapılan söyleşiyle belgesel Ekümenopolis yer alıyor. İstanbul Film Festivali’nin onur konuğu Terence Davies, son filmi Aşkın Karanlık Yüzü üzerine konuşurken çocukluk yıllarının Liverpool’una uzanıyor, esin kaynaklarını ve geçmişe bugünün parçası olarak bakan sinemasını anlatıyor. Köpek Dişi filmiyle tanınan ve Yunan sinemasının yükselişinde büyük pay sahibi olan Yorgos Lanthimos ile filmlerinden yansıyan dünya görüşünü ve mizah anlayışı üzerine bir söyleşi gerçekleştiriliyor. Altyazı’da ayrıca, yönetmenin son filmi Alpler üzerine de bir inceleme yazısı yer alıyor.
Dergide öne çıkan diğer başlıklar şöyle: Can Dostum: Fransa’nın son gişe rekortmeni vizyonda, Corneliu Porumboiu ile Yeni Romanya Sineması üzerine, Yunan Belgeselleri: Krizin yansımaları sinemada, Heddy Honigmann: Belgeselin renkli ustası, Geçmiş Mazi Olmadı’nın yönetmeni Mehmet Özgür Candan’la söyleşi, Wilhelm Sasnal ile Polonya’nın yakın tarihi üzerine, ‘Özgürlük Emek İster’ sloganıyla 7. kez İşçi Filmleri Festivali, Yeni İmza’da Japon sinemasının yükselen yönetmeni Hirokazu Koreeda, Benim Sinemalarım’da Ekrem Bora’nın anısına Suçlular Aramızda, Dizi Film Kuşağı’nda Sherlock, Devre Dışı’nda Peter Kern.
                     
Bu sayıda Açlık Oyunları, Yeraltı, Ben Uçtum, Sen Kaldın, Uçuruma Doğru filmlerinin eleştirileri yer alıyor.
Önceki makaleModern Zamanlar Sinema Dergisi’nin 26. Sayısı Çıktı
Sonraki makaleChristian Petzold Röportajı
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here