Ana sayfa Haber Modern Zamanlar Sinema Dergisi’nin 26. Sayısı Çıktı

Modern Zamanlar Sinema Dergisi’nin 26. Sayısı Çıktı

1049
0
Önümüzdeki günlerde beşinci yılını geride bırakacak olan Modern Zamanlar Sinema Dergisi, son döneme damgasını vuran sinemasal gelişmeleri masaya yatırdığı 26. sayısıyla okuyucularını selamlıyor.
Dergi; sinema eserlerine yapılan devlet yardımının “aile filmlerine” verilmesi gerektiği önerisi ile başlayıp, sansürü de içine alan bir dizi tartışmanın gölgesinde, “Sinematek”i dosya konusu olarak belirliyor.
Bu doğrultuda; Agâh Özgüç, Ahmet Soner, Atilla Dorsay, Aydın Sayman, Burçak Evren, Giovanni Scognamillo, Hakkı Başgüney, Mesut Kara, Rekin Teksoy, Sevin Okyay, Tunca Arslan, Uğur Vardan, Vecdi Sayar, Veysel Atayman ve Zahit Atam gibi isimlerin yer aldığı soruşturma, sinema tarihimizin bir dönemine damgasını vuran Türk Sinematek Derneği ve Yeni Sinema Dergisi’nin sinemamıza bakışını sorgulamayı hedefliyor.
26. sayıda yer alan diğer konu başlıkları ise, Festivallerden, Goya: Zamanın Tanığı, Cannes’daki Ölümsüz Kadın: Marilyn, Sinema Blogları Birliği’nin (SİBB) Kuruluş Öyküsü, Ekrem Bora’ya Veda, Nâzım Hikmet ve Sinema, Zeki Demirkubuz Sineması’nı Okumak, Animasyon’un Gelişimine Dair, Gündemdeki Yazar: John Fowles, Klasik Amerikan Edebiyatı’nda Dedektiflik Öyküleri.
Burak Göral (“Dolu Hayat”), Fatih Danacı (“Öteki Korkular”) ve Barış Saydam’ın da (Sinefil’in DVD Rehberi”) katkıda bulunduğu ve her sayıda olduğu gibi Ege Görgün yönetiminde hazırlanan Ters Ninja ilavesine yer veren Modern Zamanlar, Tuncer Çetinkaya’nın editörlüğünde yayına hazırlanıyor. Derginin yazar kadrosunda; Mustafa Sözen, Suna Elgün, Nuray Yazıcıoğlu, Zehra Yiğit, Sadık Yemni, Murat Ocakcan, Tuğba Keleş gibi isimler bulunuyor.
Önceki makaleChicken with Plums
Sonraki makaleAltyazı’nın Yeni Sayısı Çıktı
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here