Ana sayfa Haber Yeni Çıkan Sinema Kitapları: Sinemanın İlkleri Dizisi

Yeni Çıkan Sinema Kitapları: Sinemanın İlkleri Dizisi

930
0
Sinemanın İlkleri Dizisi
Yazar: Durmuş Akbulut
Etik Yayınları, Mayıs 2012
Etik Yayınları’ndan çıkan Sinemanın İlkleri dizisi bölgelere ve türlere göre sınıflandırılmış altı kitaptan oluşuyor. Durmuş Akbulut’un hazırladığı Amerikan Sineması, Avrupa Sineması, Belgesel ve Deneysel Sinema, Korku Sineması, Erotik Sinema ve Film Başlıyor kitapları sinemanın ilklerini, buluşlarıyla sinemanın imkânlarını genişleten ustaları konu ediniyor. İcatlar ve yeniliklerle bugünkü türlerin -aynı zamanda sinemanın- inşa edilişine aşama aşama tanık olma fırsatı sunuyor.
Amerikan Sineması
Amerikan Sineması ve Hollywood’un 1900-1941 yılları arasında geçirdiği tüm evreleri çarpıcı olay ve anekdotlarla anlatan kitap, siyah-beyaz dönemin unutulmaz isimlerine ve filmlerine genel bir bakış sunuyor. Sesli filme geçiş evresinde yaşananlar; isyanlar, sıkıntılar, unutulup gidenler, değerini bir anda kaybedenler ve sinemaya küsen büyük isimler anlatılıyor. Büyük Buhran, sansür, propaganda, ilk Westernler, Hollywood’un doğuşu, Tom Mix, Buffalo Bill, Chaplin, John Wayne, Laurel ile Hardy, ilk kadın yıldızlar, aykırı yönetmenler… Yedinci sanat sinemanın Amerika’daki serüveninin ilkleri yer alıyor.
Avrupa Sineması
Yaklaşık 1910-1941 yılları arasında Avrupa Sineması’nın yükşelişini, altın çağını ve hazin çöküşünü belgesel tadında aktaran kitap, yedinci sanatın Avrupalı öncülerine ayrıntılı bir bakış sunuyor. İngiliz, İtalyan, Fransız, Alman, Rus ve Sovyet sinemalarına ait ilkleri öyküleriyle birlikte aktarıyor; Fritz Lang, Victor Sjöström, Eisenstein, Jean Renoir, Abel Gance gibi usta yönetmenlerin yanında, Avrupa’daki ilk film stüdyolarını mercek altına alıyor. Hitler, Mussolini ve Stalin’in elinde propaganda silahına dönüşen sinema; Max Linder, Marlene Dietrich, Cinecitta, UFA, Karl Freund, Kuzey Ekolü ve Avrupa Sineması’nın tüm ilkleri bu kitapta.
Belgesel ve Deneysel Sinema
Belgesel sinemanın doğuş sancılarını ve yedinci sanatın ilk belgeselcilerini film öyküleriyle birlikte veren bu çalışma; aynı zamanda belgesel türleri üzerine genel bir bakış atıyor ve Flaherty, Grierson, İngiliz Belgesel Hareketi, Dziga Vertov ve Kameralı Adam, Kent Senfonileri ve propaganda belgesellerini çoğu kez sinopsisleriyle birlikte sunuyor. Sürrealistler, dadacılar, Bunuel, Dali, Man Ray, Marcel Duchamp, Maya Deren ve çok sayıda aykırı sinemacı en özgün çalışmalarıyla okurla buluşuyor.
Korku Sineması
Kabaca 1896-1940 yılları arasında çekilmiş tüm korku filmlerini kapsayan bu çalışma; ilk korku figürlerinin nasıl doğduğunu, hangi kaynaklardan beslendiğini ve nasıl dönüştüğünü zengin görsel malzemesiyle birlikte aktarıyor. Melies’in 1896 yapımı Şeytanın Şatosu‘ndan, Edison’ın 1910 yılında çektiği “tuhaf” Frankenstein filmine; ilk vampirlerden Dracula’ya, ilk kurt adamdan ilk zombi filmine ve ilk mumyaya çok sayıda korku klasiğini ayrıntılı biçimde okurla paylaşıyor.
Erotik Sinema
Sinemada erotizmin doğuşunu 19. yüzyıldan itibaren mercek altına alan bu çalışma çıplaklığın farklı iletişim kanallarındaki kullanımını, sinemaya sunulan hazır malzemeyi; ilk öpüşme sahnelerini, çıplaklık içeren ilk filmleri, erotik sinemanın gelişini haber veren ilk yapımları, sansürü, tepkileri, ilk vamp kadınları ve sinemayla yeni tanışan bir dünyadaki çıplaklık ve erotizm algısını çarpıcı kareler eşliğinde okurla buluşturuyor.
Film Başlıyor
İlk film, ilk sinema oyuncuları, ilk heyecan, ilk korku, ilk şaşkınlık… Sinema perdesinde kendilerine doğru gelen trenden ürken ilk film izleyicileri, ilk toplu gösterim… Tam soyunurlarken önlerinden tren geçen iki genç kızı günün birinde trenin gecikebileceği için çıplak göreceğine inanan ve bu yüzden haftalarca aynı filme gelen ilk film bağımlısı, ilk reklam film, ilk çizgi film; ilk sinema efekti, ilk renklendirme, ilk komedi filmi…
Önceki makaleUçan Süpürge Bugün Başlıyor
Sonraki makaleMAFM’da Theo Angelopoulos Söyleşisi Düzenleniyor
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here