Ana sayfa Haber Uçan Süpürge Bugün Başlıyor

Uçan Süpürge Bugün Başlıyor

554
0
Türkiye’nin ilk kadın filmleri festivali Uçan Süpürge Uluslar arası Kadın Filmleri Festivali’nin 15.’si 10-17 Mayıs 2012 tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. Festivalde Fas’tan Filistin’e, Şili’den Estonya’ya, Norveç’ten ABD’ye 41 ülkeden 100 yönetmenin 115 filmi, 15 bölüm altında gösterilecek. Ayrıca çeşitli söyleşiler, film okumaları ve sergiler de festival süresince Ankaralı sinemaseverlerle buluşacak.
Festivalin açılış töreni 10 Mayıs 2012 Perşembe gecesi Devlet Opera ve Balesi salonunda yapılacak. Törende bu seneki Uçan Süpürge Onur Ödülü’nün sahibi Hale Soygazi, Bilge Olgaç Başarı Ödülleri’nin sahipleri Füsun Demirel ve Serra Yılmaz’a ödülleri takdim edilecek.
Festivalin bu yılki bölümleri şöyle: Sinemamız, Her Biri Ayrı Renk, Naneli Çay: Mağrip Esintileri, Kuzey Işıkları, Hiçbir Yer, Ah Minel Aşk, Üç Kuşak, Barış Adlı Çocuk, Olay Yeri: Aile, Pembesiz Mavisiz, Uzak Diyarlar, Women Make Movies Seçkisi, En Gerçekler: Belgeseller, En Hayaller: Canlandırmalar. Her yıl olduğu gibi çeşitli ülkelerden kısa filmler de festival süresince gösterilecek. Bu yılki kısa film yarışmasının konusu ise “Size Baba Diyebilir miyim?” olarak belirlendi.
6. festivalde başlayan ve Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği’nin (FIPRESCI) her sene jüri yollayarak bir filme ödül verdiği “Her Biri Ayrı Renk” bölümünün bu yıl daha da özel. FIPRESCI Ödülü için gösterilecek filmleri festivalin 15. yılında Sevin Okyay seçecek. Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği (FIPRESCI) Jürisi Ödülü ve festivalin bu yıl 4. kez vereceği Genç Cadı Ödülü sahiplerini kapanış töreninde bulacak.
Uzun metraj kurmaca filmlerin gösterimleri Kızılırmak Sineması’nda, kısa metraj ve belgesel film gösterimleri Alman Kültür Merkezi’nde yapılacak. Festivalin üniversite ayağında ise; ODTÜ’de, Ankara ve Hacettepe Üniversitesi’nde özel gösterimler ve söyleşiler de düzenlenecek.
Bilet fiyatları gündüz seansları için 2 TL, akşam için öğrenci 7, tam 10 TL olarak belirlendi. Sinemaseverler biletlerini Kızılırmak Sineması’ndan veya MyBilet’ten satın alabilecek. Ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Önceki makaleMoonrise Kingdom 25 Mayıs’ta Vizyona Giriyor
Sonraki makaleYeni Çıkan Sinema Kitapları: Sinemanın İlkleri Dizisi
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here