Ana sayfa Haber Rotterdam Film Festivali Başladı

Rotterdam Film Festivali Başladı

771
0


Hollanda’nın en prestijli etkinliklerinden Uluslararası Rotterdam Film Festivali başladı. 42. kez düzenlenen ve 3 Şubat’a kadar sürecek festivalin açılışı, Guido van Driel’in yönettiği Hollanda yapımı De wederopstanding van klootzat adlı filmle yapıldı.
Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 60 farklı ülkeden 255 uzun metrajlı ve 334 kısa filmin gösterileceği ve 44 kadar filmin dünya prömiyerinin yapılacağı festivalde bu sene kısa film kategorisinde Aydın Ketenağ’ın “Ağıt”, Serdar Yılmaz’ın “Kızarmış Tavuk” ve Rezzan Yeşilbaş’ın “Sessiz” adlı filmleri de izleyiciyle buluşacak.
Aydın Ketenağ’ın yönettiği 30 dakikalık Ağıt adlı filmin Tiger Awards Kısa Film kategorisinde finalde yarışacağı festivalde, Bahman Ghobadi’nin yönettiği ve Yılmaz Erdoğan ile Monica Bellucci’nin rol aldığı Gergedan Mevsimi de sanatseverlerin beğenisine sunulacak.
Festival kapsamında düzenlenen geleneksel Tiger Awards yarışmasında bu sene 16 film ödül almak için yarışıyor. Kısa film kategorisinde ödül alanlar 28 Ocak, uzun metrajlı film kategorisinde ödül alanlar ise 1 Şubat’ta belli olacak.
Önceki makaleFilm Dilinde Mahrem
Sonraki makale!f İstanbul 2013’ün Programı Açıklandı
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here