Ana sayfa Haber Katalan Sineması Akbank Sanat’ta

Katalan Sineması Akbank Sanat’ta

633
0


Akbank Sanat, İspanyol Cervantes Enstitüsü ve AECID’in (Ministerio de Asuntos Exteriores y de Cooperacion) İşbirliğiyle Şubat ayı boyunca Yakın Dönem Katalan Sineması’nın seçkin örneklerini izleyici ile buluşturacak.

Etkinlik kapsamında ilk olarak,  2 Şubat 2013, Cumartesi günü Isabel Coixet’in imzasını taşıyan, 1996 yapımı Sana Asla Söylemediğim Şeyler (Cosas Que Nunca Te Dije) filmi ile başlayacak,  9 Şubat 2013, Cumartesi günü ise yönetmenliğini Roser Aguilar’ın yaptığı 2007 yapımı Benim En İyim (Lo Major De Mi) filmi gösterime girecek. 
İspanya ulusal sinemasının en prestijli ödülü olan 25. Goya ödüllerinde  En İyi Film ve En İyi Yönetmen dahil toplam 9 ödül alan Agusti Villaronga imzalı 2010 yapımı Kara Ekmek (Pa Negre) 16 Şubat 2013, Cumartesi günü; 47. Altın Portakal Film Festivali’nde  Emma Suares’in Uluslararası En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazandığı Sineklik (La Mosquitera) ise, 23 Şubat 2013, Cumartesi günü Akbank Sanat’ta izleyicilerle buluşacak.

Program:
2 Şubat 2013, Cumartesi –  saat: 15.00
Sana Asla Söylemediğim Şeyler (Cosas Que Nunca Te Dije)  
9 Şubat 2013, Cumartesi – saat: 15.00
Benim En İyim (Lo Mejor De Mi)
16 Şubat 2013, Cumartesi – saat: 15.00
Kara Ekmek (Pan Negro)
23 Şubat 2013, Cumartesi – saat: 15.00
Sineklik (La Mosquitera)

Etkinlik ücretsizdir.
Filmler, orijinal dillerinde (İspanyolca) ve Türkçe altyazılı gösterilecektir.
Önceki makaleBerlin’de Yarışacak Filmler Belli Oldu
Sonraki makaleDünya Yönetmenlerinden Sinema Dersleri
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here