Ana sayfa Haber Pera’da Amerikan Bağımsız Sineması

Pera’da Amerikan Bağımsız Sineması

739
0


Pera Film ve İstanbul Amerikan Başkonsolosluğu işbirliğiyle düzenlenen, Profesör Richard Peña’nın Amerikan Bağımsız Sineması üzerine vereceği konferans, 22 Şubat Cuma günü saat 16:30’da Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleşecek.
“Amerikan Bağımsız Sineması” başlıklı konferansında Peña, Hollwood dışı sinemacılığın 1920’lerden günümüze olan gelişimini ele alacak.
Richard Pena
Columbia University’de Film Araştırmaları Profesörü olan Peña, Film Society of Lincoln Center’ın 25 yıl boyunca Program Direktörlüğü’nü yaptı, 1988 yılından bu yana da  New York Film Festivali’nin direktörlüğünü sürdürüyor. Peña, Film Society’de Michelangelo Antonioni, Sacha Guitry, Abbas Kiarostami, Robert Aldrich, Gabriel Figueroa, Ritwik Ghatak, Kira Muratova, Youssef Chahine, Yasujiro Ozu, Carlos Saura ve Amitabh Bachchan gibi yönetmenlerin retrospektif gösterilerini düzenledi, Afrika, Çin, Küba, Polonya, Macaristan, Arap, Kore, Japonya, Sovyet ve Arjantin sinemaları üzerine önemli film dizileri gerçekleştirdi. Nisan 2012’de de Film Society’de, ABD’de bugüne kadarki en büyük Türk Sineması filmleri  programını düzenledi.
Konferans
Pera Müzesi Oditoryumu
22 Şubat Cuma, 16:30
“Amerikan Bağımsız Sineması”
Prof. Richard Peña
Konferans dili İngilizce’dir, simultene tercüme yapılacaktır.
Etkinlik ücretsizdir. Rezervasyon alınmamaktadır.

Önceki makale32. İstanbul Film Festivali Yaklaşıyor
Sonraki makaleSinema Terimleri Sözlüğü Çıktı
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here