Ana sayfa Haber Yadigar Ejder Kitabı Çıktı

Yadigar Ejder Kitabı Çıktı

864
0

Erhan Tuncer’in hazırladığı Bir Yadigar Ejder Kitabı Nirengi Kitap’tan çıktı. Üçüncü Adam web sitesinin de kurucusu olan Tuncer, kitabında sinemamızın üçüncü adamlarına saygısını sunuyor ve sinema tarihimizde de emeği geçen ama hiçbir zaman yıldız oyuncular kadar öne çıkmayan geride kalmışların hikâyesine tercüman oluyor.
Tanıtım bülteninde Tuncer kitabı şu şekilde ifade ediyor:“Tarih denildiğinde akla gelen şeyleri bir sayalım: imparatorlar, savaşlar, padişahlar, fatihler vs. Bütün tarih kitapları hemen hemen aynı bilgilerle doludur. Kimsenin ilgisini çekmez mesela; on altıncı yüzyılda bir demircinin hikâyesi. Sinema tarihini de bu hep aynı anlatıdan ayrı tutamayız. Starların, büyük oyuncuların, büyük filmlerin tarihi. Yine kimsenin ilgisini çekmez sinemanın gerçek emekçileri olan adını bile bilmediğimiz insanların hikâyesi. Ama asıl hikâye ilgimizi çekmeyen o yerde, yerlerde.

Bu kitap, sinemamızın en renkli karakter oyuncularından Yadigar Ejder’in hiç bilinmeyen hayat hikâyesini anlatırken, karakter oyuncularının sinemamızdaki yeri ile ilgili de çarpıcı gerçekleri ortaya çıkarıyor.

Önceki makaleGrand Central
Sonraki makaleLeviathan Vizyona Giriyor
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here