Ana sayfa 2010'lar 2013 Mindscape (Anna)

Mindscape (Anna)

1269
0

 

“Anılarla ilgili komik olan şey, tam olarak güvenilemez olmasıdır.

Ama yine de, sonunda elimizdeki tek gerçek odur.”

Mindscape(Anna), son zamanlarda özlemini çektiğimiz psikolojik, gizem ve gerilim türünün yeni örneği. Psikolojik-gerilim filmleri her zaman ses getiren ve izlenilen yapımlar olmuştur. Kuşkusuz izleyiciyi merak içinde bırakan ve sonuna kadar takip ettiren bu filmler diğerleri arasında bir adım önde. Böylesi filmlerde esas koşul mantık hatalarını olabildiğince en aza indirgemektir.

Jorge Dorado kariyeri boyunca ikinci ve üçüncü yardımcı yönetmen görevlerini üstlenip birçok kısa film çektikten sonra ilk uzun metrajlı filmi Mindscape ile beyazperdede. Başrollerinde İngiliz aktör Mark Strong ve American Horror Story dizisinden tanıdık isim Taissa Farmiga yer alıyor. Vera Farmiga’nın kız kardeşi Taissa Farmiga umut vaad eden genç oyunculardan biri ve önümüzdeki yıllarda sinemanın aranan yüzlerinden birisi olursa şaşırmayın. Mark Strong için ayrı bir parantez açmakta fayda var sanırım. Böylesine mükemmel oyunculuk ve sinema yüzü ile hak ettiği değeri maalesef yeterince bulamamış isimlerden birisi.

Mark Strong insanların hafızalarına girebilme yeteneği olan bir dedektifi canlandırıyor. Günlerdir yemek yemeyen genç bir kızın (Anna) zihnine girip anılarında sorunlarını gün yüzüne çıkartacaktır. Bu işlem sırasında ise John’u sırlarla dolu bir görev beklemektedir. Anna’nın asıl sorunlarını, ne derece gerçek olduğunu, anılarının ardında saklananları çözmek göründüğü kadar kolay olmayacaktır. Film boyunca ters köşelerle gizemi sonuna kadar hissediyorsunuz ve filmin seyredilerbilirliği kat kat artıyor.

Film, sıradışı bir konusu olmasına rağmen -insan hafızasına girip anılarını görmek- sıradan bir olaymış hissi vererek başlıyor. Karakterlerin tanıtımı ve dağılımı gayet basit ve yerinde olmuş. Filmde gizemi çözmek, asıl olayı isimlendirmek pek kolay değil. Birden fazla yan karakterlerle ve olay çeşitliliğiyle gizemini sonuna kadar koruyan film, başarılı kurgusuyla izleyeni sıkmadan kendisine bağlamayı başarıyor. Anna karakterini ayrıca bahsetmek istiyorum. Karakterin ruh hali ve tavrı sanki Taissa Farmiga için yazılmış. Taissa Farmiga’nın yüzündeki mutsuz ergen, sorunlu ama akıllı tavır karakterin ikizi aynı zamanda. O yüzden oyuncu karakteri oynamamış, bütünlenmiş gibi… Ayrıca filmdeki yağmurlu, kararsız hava filmin türüne ve konusuna uygun olmuş.

2013 yılının konu ve tür itibariyle farklı filmlerinden biri Mindscape. İlk yönetmenlik deneyimi olmasına rağmen cesur bir şekilde iki popüler isimle böylesi bir senaryoyu kamera karşısına aldığı için Jorge Dorado’yu tebrik ediyorum. Umarım devamı gelir ve kendisini geçte olsa sinema severlere tanıtmmış olur. Psikolojik film severlerin mutlaka izlemesi gereken bir film. Belki beklenti doğrultusunda bir Inception havası bulamayabilirsiniz ama izleyiciyi fazla yormadan seyir zevki vererek kendini izlettiren ve bittiğinde pişman olmayacağınız bir filmle tanışmış olacaksınız.

 

Eren Şimşek

erensim189@hotmail.com

 

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here