Ana sayfa Haber 5 No’lu Cezaevi Yeşilçam Sineması’nda

5 No’lu Cezaevi Yeşilçam Sineması’nda

972
0


12 Eylül 1980 darbesinden sonra Diyarbakır Cezaevi’nde yaşananlar, 5 Nolu Cezaevi 1980-1984 isimli belgeselle beyazperdeye aktarıldı. Yönetmenliğini Çayan Demirel’in, yapımcılığını Ayşe Çetinbaş’ın üstlendiği 5 Nolu Cezaevi, tamamlanmasından iki yıl sonra ilk kez sinemada gösteriliyor. 46. Antalya Altın Portakal Film Festivali, 42. SİYAD Ödülleri ve 21. Ankara Uluslararası Film Festivali’nde ‘En İyi Belgesel Film’ seçilen 5 Nolu Cezaevi 1980-1984’ü hâlâ izleme şansı bulamayanlar varsa, bir hafta boyunca İstanbul Taksim’de Yeşilçam Sineması’nda belgeseli izleyebilirler.

Cihan Haber Ajansı’na konuşan belgeselin yönetmeni Çayan Demirel, bu belgeselle tarihe not düşmeyi amaçladıklarını söyledi. Birçok festivalden ödül almalarının kendilerini sevindirdiğini, ancak asıl amaçlarının ödül değil sözlü tarihe bir not düşmek olduğunu söyleyen filmin yönetmeni Çayan Demirel’in röportajda şunları söyledi:

“Diyarbakır Cezaevi’ne ilişkin kitaplar var ama birebir röportajlar yapılmamıştı. Bu tarihsel belleği canlı tutabilmek ve bu belgeleri geleceğe bırakabilmek çabası bizim için önemliydi.”

“Belgesel yapmanın bu ülkede şöyle bir zorluğu var; belgeselinizi gösterecek sinemalar bulamıyorsunuz. Bu belgesel 2009 yılı başında bitti. Ama ancak 2011 yılı başında ve ancak bir sinemada gösterebiliyor olmamız üzücü. Bir belgesel filmi sinema formatına aktarmak maliyetli bir iş. Bu, belgeselcilerin ekonomik anlamda üstesinden geleceği bir iş değil. Hiçbir sinema sinevizyonla gösterim yapmıyor. Dolayısıyla siz yaptığınız filmi festivaller sonrası atıl bir şekilde kenara koyuyorsunuz duruyor.”

Taksim’deki Yeşilçam Sineması’nda gösterime gerecek 5 Nolu Cezaevi, bir hafta boyunca izlenebilecek. Öte yandan, Türkçe olan belgeselin; Kürtçe, Almanca, Fransızca ve İngilizce altyazılı DVD’si de iki ay içinde raflardaki yerini alacak.

Önceki makaleİşçi Filmleri Festivali Gönüllüler Arıyor
Sonraki makaleWorld of Glory
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here