Ana sayfa Haber 9. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali

9. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali

735
0

9. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali

12-20 Mart’ta İstanbul’da, ardından Van, Antalya ve Trabzon’da gerçekleşecek Filmmor Kadın Filmleri Festivali’nin bu seneki teması ‘Eşitlik’ olarak belirlendi. Festival, 9. yılında 61 filmle “Hiç tartışılacak yanı yok elbette Eşitiz! Asıl mesele yaşarken eşit miyiz?” diye soruyor…

Festivalin bu yılki programı yine dopdolu. Dünyanın 25 bölgesinden filmlerin gösterileceği festivalin Kadınların Sineması’nda:

• Uganda’nın başkenti Kampala’da 3 kişi için sıradan olmayan bir günün hikâyesini anlatan Imani (Imani, Caroline Kamya)

• Dansın yaşı yoktur diyen Ida’nın Dans Kulübü (Ida’s Dance Club, Dalit Kimor);

• İlk yıldan beri filmlerini festivalde izlediğimiz Kim Longinotto’nun Hindistan’da kadınlara yönelik şiddetle mücadele eden kadınlara çevirdiği kamerasıyla Pembe Sariler (Pink Saris),

• Başka Dilde Aşk filmiyle tanıdığımız İlksen Başarır’ın kendilerine bile itiraf etmeye korktukları sırrı taşıyan bir aileyi anlatan ikinci filmi Atlıkarınca,

• Kurtarılmayı, yakışıklı prensini bekleyen prenseslerin masallarına itirazı olan Bu Masal Böyle Bitmez (This Tale Hasn’t Ended, Leonor Sanchis, Isabel Martinez, Nuria Costa, Itsasne Gaubeca, Irene Colell)

• Dahası; Arjantin’den Afganistan’a, Çin’den Slovenya’ya son bir-kaç yılın, kadınların belgesel, öykülü, uzun-kısa filmleri var.

Toplu Gösterimde: Entrikalar filmiyle Fas’ta yılın en çok gişe yapan filmini yapan, kadınların kurnaz olduğu önermesiyle infial yaratıp ‘erkekler de kurnazdır’ filminin çekilmesine vesile olan Fas’lı yönetmen Farida Benlyazid Toplu Gösterimi var.

— Kadınlardan Ortadoğu bölümünde: Hayallerin Peşinde (Looking for Pink, Soudade Kaadan), Her Gün Bayram (Every Day is Holiday, Dima El-Horr), Nar Ağaçları (Pomegranates and Myrrh, Najwa Najjar) filmleriyle “kadınların kamerasından Ortadoğu” var.

— Kendine Ait Bir Cüzdan bölümünde: Cam Duvar (The Drifter, Tatjana Turanskyj), Erkeksiz Hayat (Living Without Men, Luo Yi) ve Garsonluğun Kadın Hali (Dish: Women Waitressing and the Art of Service, Maya Gallus), Satılık (Sold in America, Chelo Alvarez-Stehle) ile kadınların ekonominin esnek üretim, cam tavan, cam uçurumlarıyla cebelleşme hikâyeleri var.

— Annelik Meselesi bölümünde: kutsalın vazifenin ötesinde siyahı-beyazı ve ille de moruyla annelik mevzusunu dert eden filmler; Aile İçi Mutluluk (The Happy Housewife, Antoinette Beumer ), Doris (Doris, Anna Erlandsson, Carin Bräck, Mia Hulterstam, Cecilia Actis, Cecilia Torquato, Maria Eng, Lena Koppel, Åsa Johannisson, Lena Hanno-Clyne, Anna Hylander) var.

— Cins-iyet-ler bölümünde: Aile Meselesi (Family Matters, Sarah Horst), Bikinisiz (No Bikini, Claudia Morgado Escanilla), Durak (Pitstop, Melanie McGraw), Gevald-Queer Müzikal (Gevald-A Queer Musical, Netalie Braun) gibi teması cinsiyet ve (dile getirilip yasaya geçirmekten imtina edilen) cinsel kimlik meselelerine dair filmler var.

Atölye: O İş Anlattığınız Gibi Değil!- Ayşe Düzkan ile sinemada cinsellik…
Atölye: Yasaklar ve Yalanlar – Alin Taşçıyan ile sinemada sansür…
Atölye: Hülya Uğur Tanrıöver ile Film Okuma…
Atölye-Söyleşi: Queer?
Panel: Eşitlik: Ne Hediye Ne Lütuf Ne de Gaspa Müsait
Buluşmalar: Filistin Shashat Kadın Filmleri Festivali ve Uluslararası İsrail Kadın Filmleri Festivali ile ve festivale katılan yönetmenlerle buluşmalar, söyleşiler var. Ve tabii, her daim film sonrası, yetmezse film arası halleşme, sohbet…

Festival 12-20 Mart’ta İstanbul’da, Cezayir, Fransız Kültür Merkezi, İstanbul Modern salonlarında olacak. Ardından yine yollarda… Festivali Van Kadın Derneği 26-27 Mart’ta Van’da, Antalya Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği/Merkezi 2-3 Nisan’da Antalya’da, Karadeniz Kadın Dayanışma Derneği 9-10 Nisan’da Trabzon’da misafir ediyor.

Festival programı 1 Mart’tan itibaren Filmmor web sayfasında. Festival biletleri ve kartları 1 Mart’tan itibaren Tickettürk’ten ya da festival süresi boyunca festival salonlarındaki Filmmor standlarından alınabilir.

Önceki makale10. !f İstanbul’dan Geride Kalanlar
Sonraki makaleIl Gioiellino Gösterime Giriyor
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here