Ana sayfa Haber Il Gioiellino Gösterime Giriyor

Il Gioiellino Gösterime Giriyor

723
0

Il Gioiellino
2007’de kendisine birçok ödül kazandıran muhteşem ilk filmi The Girl by the Lake’ten sonra Andrea Molaioli bu kez de Il gioiellino (Küçük Mücevher) ile karşımıza çıkıyor. Film, hissedarlarıyla küçük yatırımcılarını mağdur edip sahte iflas açıklayan gıda devi Parmalat’ın patronlarının hapse girmesine ve şirketin çöküşüne yol açan skandala odaklanıyor.

Indigo Film ve Fransız Babe ile RAI Cinema’nın yapımcılığını üstlendikleri Il Gioiellino’da Remo Girone şirketin kurucusu, Toni Servillo ise muhasebeci ve şirketin asıl beyni rollerindeler. Sarah Felberbaum da Girone’nin ekonomi uzmanı yeğeni rolünde boy gösteriyor.

Haberlerle işin ahlaki boyutunu kesiştiren Il Gioiellino araştırmacı bir film olma derdinde değil. Bu fikrin geçen birkaç yılda finans piyasalarını vuran ve büyük bir buhran yaratan küresel krizle aklına geldiğini söyleyen Molaioli, Parmalat skandalının ahlakdışı aileci duruşuyla İtalya’ya özgü olduğunu ancak vicdansız yöneticilik üslubuyla da İtalya’yı aşıp Batı’ya çok uygun düştüğünü ifade ediyor.

Uçuruma sürüklenen karakterlerin “Her şey yolunda,” diyerek kendilerini kandırmalarının ilgisini çektiğini belirten yönetmen filmin isminin de çöküşün baş kahramanlarından Callisto Tanzi’nin bir cümlesinden geldiğini açıklıyor: “14 milyar Avroluk açığa rağmen şirket küçük bir mücevhere benziyor.”

Önceki makale9. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali
Sonraki makaleAmarcord Yayında
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here