Ana sayfa Haber Yeni Çıkan DVD’ler: Hayalet Yazar

Yeni Çıkan DVD’ler: Hayalet Yazar

652
0

ghost-writer

Hayalet Yazar (The Ghost Writer) – Tiglon

Yönetmen: Roman Polanski
Oyuncular: Ewan McGregor, Pierce Brosnan, Olivia Williams
Amerika, 2010, 128 dk.

Ödüller:
Berlin Film Festivali “En İyi Yönetmen” (Gümüş Ayı)
Avrupa Film Ödülleri,
“En İyi Film”, “En İyi Yönetmen”, “En İyi Senaryo” “En İyi Aktör”, “En İyi Müzik”

Hayalet Yazar’ın hikâyesinin ve güncel politik göndermelerinin Tony Blair’ı hatırlatması (hâlihazırda Blair’in hatıralarını yazdığı bir kitabı da çıkmışken), filmdeki İngiltere Başbakanı Adam Lang’le Tony Blair arasında bir yakınlık kurulmasını da kolaylaştırıyor. Üstelik Irak Savaşı’nda İngiltere’nin rolü, terörle mücadelede devletin kullandığı yöntemler ve savaş esirlerine yapılan işkenceler düşünüldüğünde, filmin güncel politik metnine de Blair-Lang eşleşmesi uygun düşüyor. Fakat bu noktada, filmin bu politik figürle ve metinle ne kadar ilgilendiği sorusu da önümüzde beliriyor. Gerçekten de Hayalet Yazar’ın yadsınamayacak derecede güncel politikayla bir bağı var; ancak film, bu bağı daha çok Hitchcockyen bir gerilime malzeme olarak kullanmayı tercih ediyor.

Ülkemizde hiçbir festivalde gösterilmeyen Hayalet Yazar, son yılların en iyi gerilim filmlerinden biri olarak dikkat çekiyor. Özellikle de klasik Hitchcock filmlerini sevenlerin kaçırmaması gereken bir yapım.

Önceki makaleVenedik Film Festivali George Clooney’nin Filmiyle Açılıyor
Sonraki makaleİFSAK’ta Nuri Bilge Ceylan Sineması Anlatılacak
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here