Ana sayfa Haber Gezici Festival’den Dardenne Kardeşler Bölümü

Gezici Festival’den Dardenne Kardeşler Bölümü

775
0


Gezici Festival, ‘Öteki Avrupa’yı kimi zaman soğuk, kimi zaman sessiz anlatımlarıyla perdeye yansıtan Luc ve Jean-Pierre Dardenne’in kendine özgü sinemasını bir toplu gösterimle izleyicilerle buluşturuyor. ‘Dardenne Kardeşler: Vicdan ve Kader’ bölümünde, Belçikalı sinemacıların son on beş yıla yayılan beş ödüllü filmi gösterilecek.

Göçmenlerin, işsizlerin, toplum dışına itilmiş sıradan insanların yaşam mücadelelerini “belgeselvari” kameraları ve kendilerine özgü yalın dilleriyle anlatan Dardenne Kardeşler, aynı zamanda Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye ödülünü iki kere kazanan sayılı sinemacılardan.

Bu bölümde gösterilecek filmlerde, Dardenne Kardeşler’in belgeselci geçmişlerinin izlerini hareketli kameraları ve uzun çekimleriyle hissedecek, ikilinin filmlerinde sıkça karşılaşılan işçi sınıfı hikayeleri, nesiller arası ilişkiler ve çelişkiler, suçluluk, geçmişle yüzleşme ve vicdan temalarını izleyeceksiniz.

Söz / La promesse
Karamazov Kardeşler’den esinlenen Söz, Avrupa’daki göçmen sorununu çarpıcı bir şekilde yansıtan sıradışı bir olgunlaşma filmi. Ufak tefek suçlara bulaşmış 15 yaşındaki Igor, acımasız babasının bir göçmenin “yasal bile olmayan” ölümünü örtbas etmesiyle inandığı şeyleri sorgular. Amerika Ulusal Film Eleştirmenleri Birliği ile Los Angeles Film Eleştirmenleri Birliği’nden En İyi Yabancı Film ödülleriyle dönen, Cannes’da da C.I.C.A.E. ödülünü alan Söz, sert ve dokunaklı bir film.

Rosetta
Rosetta, adaletsiz iş koşullarının ve işsizliğin olabilecek en karanlık yüzünü, dirençli genç bir kadının varoluş mücadelesiyle anlatıyor. Kendisini terk eden alkolik ve serseri annesinin dünyasından uzaklaşmaya çalışan Rosetta, umutsuzlukla içine düşmek üzere olduğu dipsiz kuyudan kurtulmaya çalışır. 1999 yılında Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye ve En İyi Kadın Oyuncu ödüllerini kazanan Rosetta, duygusallıktan uzak anlatımıyla unutamayacağınız bir film.

Oğul / Le fils
Bir kez daha kameralarını işçi sınıfına çeviren Dardenne Kardeşler, bir meslek eğitim merkezinde marangozluk eğitimi veren Olivier ve derslerine katılan 16 yaşındaki Francis’in hayatlarının kesişmelerini klostrofobik ve ağırbaşlı bir dille aktarıyor. Oğul, izleyici üzerinde benzersiz bir duygusal etki bırakan doruk noktasına doğru adım adım ilerlerken, titizlikle işlenen ayrıntıları ve sade anlatımı sayesinde, ustalıkla işlenen kısa bir öyküyü andırıyor. Film 2002 yılında Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye’ye aday olmuş, Jüri Özel Ödülü ve En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazanmıştı.

Lorna’nın Sessizliği / Le silence de Lorna
Dardenne Kardeşler, Lorna’nın Sessizliği’nde izleyiciyi kalabalık bir şehre, hayatlarını hiç de dürüst olmayan yollarla sürdürmeye çalışan göçmenlerin zorlu hayatlarına götürüyor. Film, ahlaki yargıları sıfırlıyor ve acımasız bir göçmen dolandırıcılığı tezgahlamakta olan genç bir Arnavut kadını hiç ödün vermeden, en doğal haliyle resmediyor. Lorna’nın Sessizliği ile bir kez daha Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye’ye aday olan Dardenne Kardeşler, filmle En İyi Senaryo ödülünü kazandılar.

Bisikletli Çocuk / Le gamin au vélo
Bu yıl Cannes Film Festivali’nde Bir Zamanlar Anadolu’da ile Jüri Büyük Ödülü’nü paylaşan Bisikletli Çocuk, yetiştirme yurdundan babasını bulmak için kaçan ve bulduğunda babası tarafından tekrar yüzüstü bırakılan on iki yaşındaki bir çocuğun hikayesini anlatıyor. Dardenne Kardeşler, bu sefer hümanist ama her zamanki gibi çıplak anlatımlarıyla bir kez daha bizi şaşırtıyorlar.

Ankara Sinema Derneği tarafından T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlenecek Gezici Festival, her yıl olduğu gibi yolculuğuna Ankara’dan başlayacak. Başkentte 2-8 Aralık’ta gerçekleşecek gösterimlerin ardından 9-12 Aralık tarihleri arasında Sinop’a ve 14-18 Aralık’ta da İzmir’e konuk olacak. Gezici Festival, duraklarında Sinop Valiliği, Sinop Belediyesi, Konak Belediyesi, Sinop Kültür ve Turizm Derneği ile İzmir Sinema ve Görsel Sanatlar Derneği ile işbirliği yapacak.

Önceki makaleFransızlardan Bir Zamanlar Anadolu’da Filmine Yoğun İlgi
Sonraki makaleLoft
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here